ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

При съдебното кадруване – нищо ново

ВСС

Покрай всичките приказки за липса на правов ред и съдебна корупция проблем с подбора на съдебни началници отново “няма”. Видно е с просто око от процедурата по избор на председател на едно от най-големите съдилища в страната Административен съд София-град. След като в мандата на предишния, свързван с ДПС, равнището на правосъдието се срина, а той беше повишен във Върховния административен съд, новият се завръща от там на негово място.

При номинирането на кандидатите на свое общо събрание съдиите от софийския административен съд издигат двама, сред които и печелившия впоследствие. Незнайно защо обаче гласуват тайно вместо явно, което прави номинациите невалидни. Изборната процедура обаче продължава, защото те са се кандидатирали и лично. Съдийската колегия на ВСС няма как обаче да прескочи някои факти и изказвания на съдии относно бъдещия победител по време на общото събрание.

„Фактите за всеки един от двамата кандидати са в техните биографии. Имаме кандидат, който е бил младши следовател, младши прокурор, граждански съдия в районен съд, командирован в СГС, съдия в нашия съд, след това административен ръководител на този съд, след това, имайки желанието и волята да премине в касационна инстанция, явявайки се на конкурс, той вече е съдия във ВАС. Да, колеги, това е свидетелство за качества.

Свидетелство за качества е и дадената препоръка от ВСС към този колега да хигиенизира личните си контакти заради обявени публично десетки 33 разговора с Красимир Георгиев, останал печално известен като Красьо Черния и като неформалния кадровик на съдебната власт. Свидетелство за качества е още, че този същият кандидат, докато е бил в Административен съд София-град, си е позволявал натиск за конкретния резултат по дела, нещо, което още двама колеги могат да потвърдят“, казва съдийка.

А друга потвърждава, че същият кандидат “си позволява да указва, да се обажда и да ходатайства по дела и да изисква определен резултат“. С добавката, че “за морала няма давност. След което е възложена проверка на съдебния инспекторат, който взема обяснения от двете съдийки и те потвърждават думите си. Кандидатът обаче отрича, както и трета съдийка, на която според първите две оказал натиск. И при ситуация от двама на двама инспекторатът прекратява преписката с мотива за липса на достатъчно данни за извършено нарушение.

Съдебните кадровици питат бъдещия победител за тези неща и той потвърждава, че познава Красьо Черния още от ученическите си години в родния им Плевен. После станал районен съдия във Варна, а родителите му го потърсили за съдействие по битов проблем. Ставало дума за ремонт на имот и той се обадил тъкмо на Красьо, понеже знаел че митичният съдебен брокер имал строителна фирма. Десетките контакти между двамата били само по този въпрос, а след избухването на скандала през 2009 г. ВСС и прокуратурата не установили той да е престъпил закона. Колкото до твърденията, че се е опитвал за въздейства по дела, победителят заявява че никога не го е правил и няма обяснение за казаното от колежките му.

Следва вземане на думата от председателя на ВАС, който казва че и тримата кандидати са с богат професионален опит, но ще подкрепи горния защото има административен опит като заместник-председател на съда, който иска да оглави. Освен това били налице изказвания в негова полза на деветима старши съдии, а не на новоназначени като отворилите устата си. Случаят “Красьо Черния” бил приключен и “след като не са намерени данни, не може да се третира това в негов минус – няма данни за извършени нарушения. Защо се е случило и какви са причините, мога само да гадая, но не мога да се опра на нещо сигурно и твърдо. Всеки е невинен до доказване на противното!”.

А други го подкрепят с лафа “една жена каза на пазара”.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *