ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Трагедията в Турция роди най-болните теории на конспирацията

Силното земетресение в южната ни съседка отприщи вълна от съпричастност в цял свят и дори държави врагове – като Израел – подадоха ръка.  В четвъртък (9 февруари) турският външен министър Мевлют Чавушоглу обяви, че на терен работят близо 6500 спасители от 56 държави, а предложения за помощ са получени от общо 96 държави и 16 международни организации. Ден по-късно, в поразените райони пристигнах спасителни екипи от още 19 страни.

Едновременно с нормалната част от човечеството, повелителите на световната конспирация и властелините на великия заговор за унищожение на съвременната цивилизация също включиха на пълни обороти. И започнаха да бълват толкова нелепи обяснения за бедствието, пред които

бледнее дори легендата за двуполовия първочовек в Царичинската дупка.

Тези конспиративни теории имат многобройни последователи в целия свят, а милата ни татковина просто не прави никакво изключение.

Според едно от най-невероятните твърдения, земетресението е дело на САЩ и за целта е използвана прословутата програма HAARP. Това е абревиатура от High Frequency Active Auroral Research Program – Програма за високочестотни активни изследвания на полярното сияние, която се занимава с йоносферата и се разработва в Гакона (Аляска).

Конспираторите твърдят, че чрез нея Щатите причиняват природни катастрофи като земетресения, наводнения или изригвания на вулкани по цял свят. Нещо повече – „най-просветените“ умове са категорични, че Джо Байдън лично се е интересувал от тектоничните плочи под Турция и лично ги бил проверявал.

Как точно един човек, пък бил той и Президент № 1 в света, може да провери състоянието на една или две тектонични плочи – май дори и господ не е в състояние да проумее. Фактът обаче си е факт: световните медии все по-често канят световни научни капацитети, които регулярно да обясняват на хората, че изкуственото разместване на тектоничните плочи е невъзможно от научна гледна точка. Или казано на по-“учебникарски” език – радиовълните на HAARP не могат да предизвикат земетресение, защото са къси и няма как да проникнат на дълбочина 18-20 километра, че да предизвикат земетресение по сирийско-турската граница.

Други конспиратори твърдят, че

причината за трагедията е разрастването на 5G мрежата и “отровното” ѝ излъчване!

А според трети и четвърти – постоянното и разюздано дупчене на земята за нефт природен газ (с акцент върху шистовия “такъв”), раздърпания от самолетите озонов слой и т.н. 

Ето това са тектоничните плочи, върху които е “стъпила” земята. Явно президентът Байдън се е интересувал само от съставните части на зелената, защото наскоро по другите цветове земетресения не е имало…

В мрежата се вихрят и публикации за геополитически заговор,  че земетресението не е нормално природно явление, а наказателна акция на НАТО, защото Турция не налагала санкции на Русия. Тук трябва да отбележим, че ако САЩ и НАТО имаха власт над такива природни катаклизми, дали щяха да “профилактират” Анкара, а нямаше да сринат до основи Москва и всички руски казарми и военни бази?

Докато болните мозъци на световните конспиратори продължават да се възпаляват до червено, броят на загиналите в Турция надхвърли 20 000 души, а на ранените – 70 хиляди.

Похвално е, че България се прояви като добър съсед и стана

първата държава, предложила и изпратила помощ на Турция.

Трябва да се признае, че управляващите реагираха бързо и организирано. Това предизвика много похвали и пожелания за успех в публичното и виртуалното пространство, но и роди… куп безумни нелепици от рода на: „Като бедстват български села, защо не реагирате толкова бързо?“, „За да се случи това, Господ ги наказва“, „А кой ще се погрижи за българите?“, „Ако ни удари нас такова земетресение, кой ще ни помогне?“

Други пък задават логичния (уж) въпрос “Защо се помага само на Турция, а не и на Сирия?”, забравяйки, че до вчера те – същите тия, дето много искат да знаят и затова питат – са получавали обриви само като чуят, че има възможност около къщите и блоковете им да бъдат настанени сирийски бежанци. А пък като ги видят – се хващат или за ножа и брадвата, или за ловджийската пушка и незаконния пистолет.

Отговорът е прост – Сирия е разделена заради военен конфликт. Около 11 милиона души са засегнати от разрушителните земетресения, но хуманитарната помощ все още не достига до пострадалите, защото

пострадалата северозападна част е под контрола на опозиционните сили.

ООН настоява режимът на Башар Асад да осигури достъп до районите, контролирани от опозицията. Засега обаче официално изпратената хуманитарна помощ пристига в Дамаск и се разпределя от правителството.

Хубавите новини от петък са, че Световната банка предоставя на Турция 1.78 милиарда долара (780 милиона от които ще бъдат преведени незабавно), ЕС отпуска на Турция и Сирия допълнителна спешна подкрепа от 6.5 млн. евро по Механизма за гражданска защита, а Американската агенция за международно развитие (USAID) – осигурява още 85 милиона долара.

Лошите новини са, че според конспираторите това се правело по две причини: или от гузна съвест, или… за да ги ударят отново възстановените Турция и Сирия, макар “това” да струва скъпо и и прескъпо.

Не звучи кой знае колко оптимистично, но засега това е положението: нищо не може да ни спаси от природните бедствия, но поне трагедията би трябвало да провокира човешкото у нас.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *