ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Трябва ли руските спортисти да бъдат допускани до международни състезания?

Новият повод за разделение в Европа и света е участието на спортисти от Русия и Беларус на Олимпийските игри в Париж следващата година.

Балтийските държави и Полша призоваха международните спортни институции да забранят на руски и беларуски спортисти да се състезават на олимпийски игри и други събития, докато продължава войната в Украйна. Аргументът е, че държавите агресори не бива да бъдат насърчавани да развяват националните си символи на международни събития, докато потъпкват международното право. Според тях не е редно руски спортисти да демонстрират постижения,

докато украински спортисти умират по бойните полета.

Полското спортно министерство обяви през седмицата, че зад предложението ще се обединят поне 40 държави, като голяма част от тях са от ЕС. Надеждата на Варшава е, че при лош развой на събитията, тези държави ще бойкотират игрите.

Притесненията са, че напоследък Международния олимпийски комитет се опитва да върне спортистите от Русия и Беларус в международния спортен календар. МОК предлага това да се случва под неутрален флаг. За руснаците подобна хватка не е новост, защото на последните три олимпиади, заради масовата употреба на допинг,  

те участваха под неутрален флаг и без химн.  

Организаторите на летните олимпийски игри в Париж догодина обявиха, че ще се съобразят с решението на Международния олимпийски комитет.

Освен МОК, Съединените щати също подкрепят участието на руски и беларуски спортисти на международни състезания, но с неутрален статут, без използването на държавните знамена и химни.

Тази позиция разтревожи украинският президент,

който настоява за пълен бойкот,

защото участието на руснаците би показало, че терорът е приемлив и безнаказан.

Според него “не може да има неутралност в спорта”, когато спортистите от неговата страна умират на бойното поле. Той дори сравни ситуацията с Олимпийските игри през 1936 г. в Берлин, когато на власт в Германия вече са нацистите.

Хитлер е видял в Олимпийските игри идеална възможност за разпространяване на идеите на фашизма и придобиване на широка известност.

Това е първият форум, на който е въведена церемонията по внасяне на Олимпийския огън,  а събитието е посетено от 1.35 млн. чужденци. Игрите в Берлин влизат в историята и като

първата Олимпиада, излъчвани пряко по телевизията.

Ролята на САЩ и другите западни демокрации е…“подобаваща“. Те отказват да бойкотират Олимпийските игри и по този начин убиват всяка възможност за обуздаване на мегаломанските амбиции на Хитлер за възстановяване (колкото и абсурдно да звучи днес) на хилядолетния Райх.

След края на игрите, Германия продължава с агресивната си политика, преследването на евреи и други „врагове на държавата“. После подпалват Втората световна война и чак тогава САЩ и съюзниците им решават, че

фашизмът е „лошо нещо“ и трябва да се борят с него.

Освен това е хубаво да си припомним, че Русия започна войната срещу Украйна непосредствено след края на Зимните олимпийски игри в Пекин.

След края на Олимпиадата в Сочи през 2014 г. пък  Русия започна подготовка за анексирането на украинския Кримския полуостров. Сега Москва настоява да не се политизира спорта. Въпросът е защо, след като инвазията й в Украйна политизира абсолютно всичко? Русия

окървави дори Коледа и Новогодишните празници,

като не спря атаките срещу украински градове и села. Много е лесно да сме „коректни“ избирателно.

Олимпийските игри са възникнали в древна Елада, за да спрат поне за малко омразата между хората, а споровете да бъдат решавани на арената с мирни средства. Тогава за периода на състезанията всички военни конфликти са били прекратявани, а през това време е имало и състезания по поезия, скулптура и други изкуства.

Тези олимпийски принципи днес са абсолютно неприложими, затова би било честно руските и беларуски спортисти да пропуснат международни състезания.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *