ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Фон дер Лайен не успя да замете тайните преговори с “Пфайзер”

Фон дер Лайен маска

Скандалът с тайните текстови съобщения за закупуване на ваксини срещу ковид между председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и шефът на фармацевтичния гигант „Пфайзер“ Алберт Бурла набира нова сила. Темата е особено чувствителна по три причини: първо – засяга всички държави членки на ЕС, второ – със сделката бе ангажирана “лично” Европейската комисия, и трето – иде реч “само” за 30 милиарда евро.

Докато ни учат на демокрация и върховенство на закона, чиновниците в Брюксел продължават да правят точно обратното. Особено, когато става дума за ужасно много общи пари. В “нашия” случай Европейската сметна палата публикува доклад, в който обвини Комисията, че

отказва да разкрие подробности за личната роля на Фон дер Лайен

в преговорите. А на 13 февруари (понеделник), “Ню Йорк таймс” обяви, че ще съди в Люксембург Европейската комисия за това, че не е предоставила текстовите съобщения. Делото е заведено в Съда на Европейския съюз на 25 януари, а в хода на процеса адвокатите на вестника ще се опитат да докажат, че общностното право е задължавало Еврокомисията да публикува съобщенията, които съдържат информация за “корона” сделките за ваксините на стойност милиарди евро.

Искът се базира на изявление на европейския омбудсман Емили О’Райли от януари 2022 г., че Комисията не е поискала изрично от личната канцелария на Фон дер Лайен текстовите съобщения. Самата тя твърди, че не ги е запазила, защото не са официални документи.

Няколко еврокомисари настояха тази информация да бъде публикувана незабавно, а шефът на американската мултинационална компания „Пфайзер“ няколко пъти бе канен на среща в Европарламента. Той обаче отклони всички покани с аргумента, че е зает.

На 11 януари комисията за ковид на Европейския парламент

забрани на служители на „Пфайзер“ да влизат в сградата на ЕП

заради липсата на прозрачност в договорите. Почти всички политически групи гласуваха в подкрепа на този безпрецедентен акт. Единствените две изключения бяха Европейската народна партия – на Фон дер Лайен, и „Обнови Европа“ – на френския президент Еманюел Макрон.

По-рано германският вестник  “Билд” също заведе няколко съдебни дела срещу Еврокомисията, с които настоява да бъдат разкрити документите, свързани с преговорите за покупката на ваксини от “Пфайзер”/”Бионтех” и “АстраЗенека”. По тези дела обаче все още няма никакви резултати.

В интервю, дадено за “Ню Йорк таймс” още през април 2021 г., Фон дер Лайен разкри, че докато са преговаряли за сключването на договора тя е разменяла текстови съобщения с Бурла в продължение на цял месец. Според медийното й “самопризнание”, тази сделка била най-големият договор, подписван някога за доставка на ваксини – 900 милиона дози от „Пфайзер“/„Бионтех“, с опция за покупка на още толкова.

Колкото и вестници и евродепутати да я съдят,

на практика Фон дер Лайен не може да бъде обвинена в нищо.

Недосегаемостта й е “заключена” в правилото, че се пазят документи, чието съдържание е от съществено значение за дейността на Комисията. Докато телефонните текстови съобщения въобще не попадат в тази категория, защото… не са документи.

Според еврокомисарят по въпросите на ценностите и прозрачността Вера Йоурова, например, текстовите съобщения най-вероятно са били изтрити поради техния “краткотраен, мимолетен характер”. Нещо, което изглежда много странно, защото все пак става дума за 30 млрд. евро, а не за една-две шепи джобни стотинки.

Според Сметната палата на ЕС казусът е много по-заплетен, защото – за да сключи предварителен договор с американската компания –

Фон дер Лайен е отхвърлила съществуващия правилник

и по този начин е осигурила пазар на колосално количество ваксини – до 1.8 милиарда дози!

Освен критики, заради скандала председателката на Комисията получи и агресивни нападки срещу семейството си. В социалните мрежи и интернет медиите се разпространява информацията, че

съпругът й – германският лекар Хайко фон дер Лайен,

е директор на компанията „Органезис“, която пък е собственост на „Пфайзер“. Според потребителите това била същата компания, с която Фон дер Лайен е подписала договора за ваксините.

Това не е вярно, защото Хайко фон дер Лайен наистина е медицински директор на “Органезис”, но компанията не е на “Пфайзер”, а си е държавна фирма. И не се занимава с ваксини, а с изследвания в областта на генната и клетъчната терапия.

Това не е първият път, когато на Фон дер Лайен й изчезват текстови съобщения. Докато беше министър на отбраната на Германия, парламентарно разследване срещу добре платени сделки с външни консултанти разкри, че също е трила смс-и от телефона си.

В крайна сметка юристите ще решат дали има нарушение или не, но е особено важно – най-вече заради имиджа на европейските институции – в сърцето на Обединена Европа също да има прозрачност и отчетност, а не само претенции към непрозрачната (уж) периферия…

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *