ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Хитрият Орбан

Унгарският премиер Виктор Орбан става все по-добър в манипулацията на собствената и брюкселската публика. Въпреки че номерата са му са до болка познати, особено използването на ефектни екстравагантни изказвания, все още има хора, които му се връзват. От 2018 г. европейските институции се заканват да задействат член 7 от Договора за ЕС, но вече цяла петилетка нищо съществено не са направили. Изключение прави замразяването на голяма част от средствата по унгарския план за възстановяване, но той се надява да се справи и с този проблем.

През уикенда Орбан блесна с изказването, че единствено той и папа Франциск наистина се застъпват за мир в западния свят. След като поразмисли няколко секунди, Орбан направи изумителното… уточнение, че освен тях двамата, за мирно разрешение на конфликта в Украйна са още…

арабите, тюркските държави и китайците.

Има-няма – около 2 милиарда души.

В понеделник (13 март), унгарският премиер ще отпътува за Париж, където е поканен от президента Макрон на работна вечеря. На фона на все по-тежките обвинения, които той бълва срещу ЕС за неговата „непряка война“ срещу Русия, двамата ще обсъдят помощта за Киев, енергетиката и стратегическата отбрана на блока.

Очаква се Макрон да повдигне и

въпроса за върховенството на закона“,

тъй като през последните няколко години Будапеща е под строгия контрол на ЕС за подкопаване на съдебната независимост.

Орбан пък ще се опита да получи подкрепа от Париж за замразените от Брюксел средства.

В края на миналата година правителствата на ЕС се съгласиха да намалят до 6.3 милиарда евро от 7.5 милиарда европейските средства за Унгария, които да бъдат замразени поради

недостатъчното зачитане на независимостта на съдилищата

и заради корупцията на високо ниво.

Това се случи, защото Брюксел сключи сделка и Унгария да подкрепи финансовата помощ за Украйна през 2023 г., която преди това заплашваше с вето. Сега надеждите на унгарския премиер са да стопи ледовете до следващата среща на лидерите от ЕС в Брюксел, която ще се проведе на 23-24 март.

Орбан е овладял до съвършенство изкуството да заблуждава вътрешната публика, като им пробутва басни как ЕС

вреди на Унгария и едва ли не е организирал заговор,

как той се раздава да защитава страната от брюкселските бюрократи и сам-самичък се бори световен мир и благополучие… заедно с Русия. Дори в последната си реч за състоянието на страната през февруари, премиерът подчерта, че Унгария ще продължи да поддържа икономически връзки с Русия.

„Западните лидери разпалват пламъците на войната. Доставките на европейски оръжия за Украйна нарастват. Никога не сме били толкова близо до световна война“, обяви той.

В Будапеща премиерът винаги заема героична поза, но в Брюксел гласува и подписва, каквото трябва. Да, първоначално „показва мускули“ и плаши с вето, но само за да си вдигне цената. Всички в Брюксел знаят, че гласът му е скъп, трябва да го ухажват с преговори и задължително да му предложат нещо. Обикновено номерата на Орбан минават и затова

унгарците продължават да го смятат за успешен премиер.

Наскоро обаче лицемерието му лъсна съвсем ясно. Докато твърди пред унгарците, че е отявлен противник на санкциите срещу Руси и на оръжейните доставки за Украйна, в публичното пространство изтече информация, че в родината на Орбан се обучават украински войници. Нима тези войници, обучени по стандартите на НАТО, в реални условия няма да използват доставените от Запада оръжия?

Миналата седмица словашкият министър на отбраната Ярослав Над

развенча неутралния подход на Орбан

към войната на Русия като обяви, че Унгария наистина е ангажирана с обучението на украински бойци. Този коментар предизвика такъв пожар в Будапеща, че се наложи Министерството на отбраната да признае, че наистина унгарската армия участва в обучението на украински военни специалисти за хуманитарни цели и че ранени украински войници са били лекувани в Унгария.

В това няма нищо лошо, а е и съвсем логично. Особено на фона на простичкия факт, че каквото и да говори днес Виктор Орбан, той е подкрепил европейските решения за войната. Лошото е, че това се прави скришом, а унгарците трябва да разбират какво се случва на територията им от чужди политици.

На думи унгарският премиер не съгласен и със санкциите на ЕС срещу Русия, въпреки че в Брюксел

подкрепи десет кръга от ограничения срещу Москва,

заедно с останалите си колеги от блока.

Според него санкциите оказват влияние върху инфлацията и ако бъдат отменени утре, инфлацията почти веднага ще падне наполовина. Това твърдение от икономическа гледна точка е мит, но щом има кой да му вярва…

Трагедията е, че крайният популизъм в Европа не е отживелица, а в разцвет. Орбан далеч не е единственият, който печели от наивността и незаинтересоваността на хората.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *