ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Явор Божанков: Нашите бандити не искат да влизаме в еврозоната!

Явор Божанков

„Народът се пробудил, но не станал, а продължил да се протяга“, гласи сатирата на знаменития Марко Ганчев. Времето за излежаване обаче изтече. Както отбеляза Радан Кънев, в момента мързелив сценарии не съществува. Или ще дръпнем бързо и успешно напред – както го направиха хърватите. Или ще продължим да деградираме и затъваме.

Гост на „БАНКЕРЪ“ – Явор Божанков, бивш депутат от БСП и настоящ кандидат-депутат на Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ в 7 МИР – Габрово и 23 МИР – София.

Г-н Божанков, като юрист как четете подтекста на казуса „Велико Желев“? Очевидно е, че никой не вярва в официално поднесената ни митология за ареста на един от най-големите строителни босове. Има закодирани знаци и то не от една страна.

– Няколко са възможните хипотези. Първо – този казус не е горещ картоф заради българските правораздавателни органи. Ние сме наясно как се строи в България, наясно сме и с качеството на магистралите и на Северната тангента. Но санкция от нашите правоохранителни органи нямаше преди Европейската прокуратура да се намеси. Реакцията не закъсня, но може да се тълкува като симулация на вършене на някаква дейност, защото при ареста – като основание – става дума за някаква принуда, за някаква телесна повреда.

Едва ли не за някакво хулиганство.

– Обаче не става въпрос за откраднат асфалт. В масовото съзнание остава отпечатъкът, че нашата прокуратура работи, преследва някого, повдига обвинения. Втората възможност е това да е някакъв вид предупреждение към Бойко Борисов и тука стигаме до голямата тема. Очевидно е, че отвън натискът огромен – България най-после да проведена съдебната реформа, да приеме промените в Наказателнопроцесуалния кодекс. В едно много странно интервю Борисов каза, че е бил подведен и щял да го подкрепи. А на другия ден пък от прокуратурата обявиха, че това не е много добра идея. Тоест – по това направление вече има открит конфликт. И не е изключено  това да е своеобразно изпращане на съобщение към Борисов.

Вижте цялото видео от интервюто с Явор Божанков:

Точно заради това питам.

– В крайна сметка, на върха на цялата тази строителна пирамида и бутафория стоеше лично Борисов. Аз го помня как крачи пеш по Северната тангента – да я инспектира. Той така казваше – правел инспекция. Оттук нататък има две хипотези. Или той е страшно некадърен, защото о време на инспекцията не е установил, че асфалтът го няма. Или, както се казва, е инспектирал поредната схема, на чиито връх са били управляващите тогава.

Тук обаче се намесва и сегашното управление, защото вътрешният министър Демерджиев  недвусмислено подкани главния прокурор Гешев да търси връзка между това вътрешноофисно хулиганство и разкритията, които регионалният министър Шишков прави около прословутите вече тънки магистрали „Борисовки“.

– По отношение на „Хемус“ има нещо още по-притеснително. При проверките на министър Шишков бяха открити проблеми не само при износващия слой, а и в основата на магистралата. Министър Шишков обяви, че вероятно в основата има шлака, т.е. в основата са полагани отпадъци. Това означава, че тя оттук нататък не подлежи на оправяне, независимо от това колко пъти ще я преасфалтираме и ще правим ремонт на ремонта. С две думи – щетите за държавния бюджет и за данъкоплатеца са огромни. Помня как Бойко Рашков, когато беше служебен министър, обясни, че от „Хемус“ са изнасяни пари в брой. Тогава той каза нещо, което сега е много актуално: „Велик и жилав строителен бос е изнесъл над 20 милиона в офшорки“. Тоест – твърде дълго време в България тази схема е публично известна. И да, има такъв призив – прокуратурата да свърши работата. Но сякаш няма голяма надежда и няма някакви велики очаквания, което води към два извода. Първо – мнозинството, което е в основата на днешните скандали, не трябва отново да управлява. Вторият извод е, че съдебната реформа е неизбежна.

Възможно ли е МВР – чисто институционално и с правни аргументи – да принуди прокуратурата този път да си свърши работата по закон?

– Може да опита. Но винаги, както и при предишни скандали, стигаме до извода, че прокуратурата е монополист. В случая само тя може да реши дали да повдигне или да не повдигне обвинение. Оказва се, че по-големият проблем е, когато прокуратурата отказва да повдигне обвинение.

Именно заради това са всички протести.

– Прав сте. Промените в НПК, които защитаваме и се опитваме да наложим, гласят следното: когато прокуратурата отказва да образува дело, този отказ да бъде обжалван и съдът да реши – въпреки съпротивата и пасивното поведение на прокуратурата – делото да бъде образувано. Затова, с риск да стана банален, пак ще кажа – промените в съдебната система са неизбежни, защото говорим за системен проблем. Тази система открай време е свръхцентрализирана, свръхбезконтролна и свръхплачеща за реформи.

Така е – но ГЕРБ отново е на път да оглави, както борбата срещу престъпността и корупцията, така и борбата за обновление на съдебната система. Това го казвам с по-особен тон, разбира се. Но как преценявате проектозакона на вашия колега Крум Зарков? Има полемики, които са естествени, защото идват от два противоположни лагера. Добър ли е този закон?           

– Той е един от малкото законопроекти в България, при който има приемственост – от проф. Янаки Стоилов, Надежда Йорданова, Крум Зарков. Проектът е обсъждан с Венецианската комисия, минавал е през комисии в Народното събрание и всичките аргументи „За“ и „Против“ са ясни. Ако се събере съответното мнозинство – законопроектът се приема. Ако има основания, той се обжалва пред Конституционния съд, който приема съответното решение. Ако трябва – или се отменят конкретни норми, или в закона се правят корекции. За мен пътят е извървян и въпросът вече е на политическа воля, а не е толкова юридически.

Но политическата воля е функция на нещо, което се случва на цяла серия от избори, предстои да се случи и след три седмици. От друга страна, проблем на воля е и случващото се дори в българския сектор на Европейската прокуратура. Защо наши прокурори бягат от тази добре платена и много авторитетна работа при Кьовеши?

– Почти риторичен въпрос. Защото вече става дума за близо 500 евроразследвания по линия на Европейската прокуратура, които най-вероятно водят до същите герои, за които говорим до момента. Нямам представа какво кара прокурорите да търсят изход от ситуацията и да подават оставки. Със сигурност в Европа не са очаквали такова развитие на събитията. България е прецедент, както е и прецедент по отношение на „едромащабните“ санкции по Магнитски – има най-много санкционирани лица от България.

От деветима – осем са наши.

– Да, от деветима души осем са българи. И в същото време тук всички се надпреварват да обясняват как санкциите важат само в държавите, които ги налагат, и как за нас те нямат толкова значение и тежест. Няма такова нещо. Те са проблем за чуждите финансови системи и за чуждите държави, но на първо място корупцията си е проблем за България. Нищо, че ГЕРБ години наред ни убеждаваха, че има усещане за корупция. И понеже едни хора говорели много за корупция, това усещане било с по-голям мащаб, иначе корупция си имало навсякъде. Истината е, че мащабите на корупцията в България са огромни и усещането си е абсолютно реално.

Като гледам социологията, привържениците на ДПС, ГЕРБ и на БСП не променят особено отношението си. Изглежда, че в тези среди да фигурираш в листа „Магнитски“ е по-скоро въпрос на чест, значи си добър, голям играч.

– Не само около тези избори, а и по принцип – трудно е да обясниш на човек каква е връзката между корупцията и социалните проблеми, между корупцията и лошата инфраструктура, между корупцията и некачественото здравеопазване, между корупцията и ниските заплати, между корупцията и ниските пенсии. Защото социологически е доказан факт, че цените и инфлацията са Тема № 1 за българския гражданин. Корупцията остана някак си на трето и четвърто ниво, въпреки че едната тема без другата не може да бъде разглеждана. Защото Владислав Горанов беше санкциониран за известния случай с Божков, при който говорим за отклонени 600 млн. лева данъци. И в държавата, която Борисов управляваше еднолично, не вярвам, че без негово знание може да стане нещо в обем от 600 млн. лева. Ако тези пари бъдат конвертирани в детски болници, в училища и в инфраструктура – ето го огромния обществен ресурс, който най-вероятно е изтекъл в офшорки към трети страни. Това трябва да кажем на хората: изкореняването на корупция в правораздавателната система – това е първата стъпка, ако искаме нормален живот.

Има още хора в България, които си търсят друго спасение – някой месия, който да ни оправи. Гледат към диктатури, радват се на Русия, радват се на инвазията в Украйна като я гледат от обратната страна. Трябва да говорим с тези хора, защото пропагандата и фалшивите новини хващат почва, където няма истинска информация. Типичен пример е еврозоната – много българи вярват, че тя ще ни докара до просешка тояга, ще ни оберат буферите, богатствата, ще унищожат БНБ, ще ни поробят. Ако тези пропагандни клишета все пак намират почва, то е защото на тяхно място няма истинска и точна информация. Няма държавна информационна държавна кампания, която да им обясни, че няма нищо страшно.

Във вашата кампания ще включите ли случилото се в Хърватия? Защото доброто изясняване на влизането на еврото там е достатъчно тежък аргумент точно срещу тези настроения: Хърватия е с инфлация нула точка нула и не знам колко.

– Планирал съм в кампанията да засегна темата, макар че полагам усилия първо да обясня на хората, че този референдум, който от „Възраждане“ организират, а БСП подкрепят, има чисто пропаганден характер, защото България е приела еврото с присъединяването към Европа и въпросът е кога то ще бъде въведено. Второто, което искам да им обясня е, че тези, които се борят срещу еврото, имат мотив да го правят. Не говоря само за това, че на изток и в Русия имат интерес да държат България, колкото може по-далече от сърцето на Европа, в нейната периферия. Основният интерес, който движи този процес в България, е на местни бандити. Защото как си представяме, че ще ограбят КТБ посред бял ден, ако контролът е на Европейската централна банка? Как си представяме, че ако сме в еврозоната държавната ББР ще финансира този кръг около ГЕРБ и никой няма да носи отговорност за потъналите парични потоци? Вече със сигурност на местните играчи схемите им са по-лесни, когато контролът от Централна Европа е занижен. И основната битка при еврото е точно заради това. Длъжни сме да кажем на българските граждани какви интереси се крият зад този референдум. И съм сигурен, че никой не е отишъл с лошо – никой не е искал да направи лошо на държавата си и не иска да я спре по пътя на развитието й. Просто хората са дезинформирани и трябва спокойно да им обясним как стоят нещата. Има хора, които се съмняват дори в ползите от влизането ни в Шенген, въпреки че тези ползи са безспорни.

Кой от хората в „Продължаваме промяната“ или в „Демократична България“ ви спечели за тяхното политическо пространство?

– И с тримата лидери съм водил разговори – на „Зелено движение“, на „Продължаваме промяната“ и на „Демократична България“.

Какви са вариантите, в случай че патовата ситуация от предишните избори се възпроизведе?

– Не е добър вариант да се прехвърляме от един служебен кабинет на друг. Защото това е изключение в нашата Конституция и никой никога не е вярвал, че това може да стане практика.

На мястото си ли се чувствате в тази коалиция – „Продължаваме промяната“ и „Коалиция за България“?

– На място! Когато преди години започвах, Румен Радев беше станал президент и много го харесвах. Тогава имаше една нагласа, че ГЕРБ падат. Даже социологически им даваха второ място – като победени. И аз тогава млад – на 26 години, смятах, че е въпрос на няколко месеца те да останат в историята. Но се оказа много по-трудно и по-сложно. Защото въпросът не е просто да махнеш ГЕРБ, Бойко Борисов и главния прокурор. Въпросът е така да промениш системата, че да няма значение кой е на власт. И продължавам да вярвам в това и се надявам, че в този формат ще успея да продължа работата си в същата посока. Защото при мен посоката е същата, въпреки упреците от бивши мои колеги, че съм бил преминал при другите. Първо – аз не съм преминал, а бях изключен. И второ – бях изключен заради същото онова нещо, заради което по-рано ги бях харесвал – борех се за съдебна реформа, борех се срещу хартиените бюлетини и тогава го правехме заедно. Ако някой си е променил курса, да даде обяснения. Аз курса не съм си го променил, няма да го променя и в тази коалиция.

Благодаря. Пожелавам ви успех!       

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *