ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Ех, ако Меркел и Тръмп още бяха на власт…

меркел тръмп биариц

Унгарският премиер Виктор Орбан отново блесна с колоритни изказвания, които звучат ефектно, но нямат особена връзка с реалността. В понеделник той бе на посещение в Берлин, където се се срещна първо с бившия канцлер Ангела Меркел, а след това и с настоящия – Олаф Шолц. След срещата си с Меркел, той обяви, че войната на Русия срещу Украйна изобщо нямаше да се случи, ако бившият германски канцлер все още беше на поста.

Според Орбан Меркел е изиграла важна роля след анексирането на Крим през 2014 г., предотвратявайки избухването на войната още тогава. Унгарският премиер обаче вижда лъч надежда и без Меркел – в лицето на предишния президент на САЩ Доналд Тръмп. Той обяви, че Тръмп може да сложи край на войната в Украйна и точно той е „надеждата“ за мир в света. Тежко му на този свят!

Много лесно е да кажем, особено от дистанцията на времето и обстоятелствата, какво би могло да се случи, ако възкресим бивши лидери. Някои може би смятат, че ако бяха живи и на власт,

най-добре щяха да се справят с кризата Чърчил и Рузвелт.

Разбира се, Меркел и Тръмп са живи и здрави, но те управляваха в съвсем различна ситуация и въобще не е сигурно дали щяха да успеят да предотвратят руската инвазия в Украйна. Не трябва да забравяме също, че „старият“ Путин беше праволинеен и пресметлив, докато сегашният направо си е непредсказуем.

И ако все пак предположим, че Ангела Меркел беше германски канцлер на 24 февруари, когато руските сили нахлуха в Украйна. Какво щеше да е по-различно? Най-вероятно нищо. Въпреки дипломатичния тон на Меркел, въпреки перфектния й руски и способността да намира най-правилния подход към господаря на Кремъл,

нямаше начин тя да спре войната,

която очевидно е планирана още по "нейно" време. Така де, който организира мащабна "военна операция" за някакви си една-две седмици?

Щеше да се срещне няколко пъти с Путин, да проведе няколко телефонни разговори с него и  бързо да й стане ясно, че ерата на преговорите е приключила. Най-много да отнесе няколко заплахи за унищожаването на Запада или за "уреждането" му образевпет последователни тъмни и студени зими.

Меркел получи много критики от началото на войната в Украйна. Основно, защото не е успяла да намали енергийната зависимост от Русия и е поддържала близки икономически връзки с Москва по време на 16-годишното си управление. Освен това тя бе твърд застъпник за изграждането на газопровода „Северен поток 2“, защото искаше с евтиния руски газ да осигури спокоен живот за германците. И със сигурност не е очаквала, че след 70 години мир, Европа толкова бързо може да стигне „до под кривата круша“.

Самата Меркел доста късно осъди руското нашествие в съседната страна. В интервю през август тя защити политиката по отношения на руския президент и бе категорична, че

не съжалява за отговора на Берлин при анексирането на Крим

през 2014 година.

Тогава тя обвини Москва, че нарушава установения след 1945 г. мирен ред в Европа и подчерта, че ЕС не трябва да сваля икономическите санкции, докато Кремъл не промени курса си. Едновременно с това обаче тя не прекрати отличните си делови отношения с Русия.

„Европа и Русия са съседи, които не могат да се игнорират взаимно и трябва да се намери начин за съвместно съществуване, въпреки всички различия", заяви бившият канцлер през август, но посочи, че инвазията в Украйна е голяма грешка на Русия.

Почти сигурно е, че ако беше канцлер, Меркел щеше да се съобрази с позицията на ЕС и НАТО за пълна подкрепа на Украйна и изолация на Русия, колкото и да й е неприятно. Едва ли щеше да застане на проруската барикада заедно с Орбан. Толкова далновиден лидер като нея бързо щеше да си даде сметка, че каруцата вече се е преобърнала. Разбира се, щеше да държи миролюбиви речи и да продължи да разговаря по телефона с Путин, но това едва ли щеше да върне евтиния газ.

Ако някой пък вярва, че

само заради Меркел, Путин щеше да забрави геополитическите си амбиции,

значи е неизлечимо наивен.

Твърдението на Орбан, че Тръмп е надеждата за мир, е доста спорно.

В началото на седмицата Тръмп заяви, че е необходимо незабавно да започнат преговори за прекратяване на конфликта в Украйна, в противен случай той може да прерасне в Трета световна война. Това обаче го казаха много хора преди него, без никакъв резултат. Освен това коя от враждуващите страни ще преговаря, като нито една от тях не желае.

А и Тръмп може да каже всичко, което избирателите искат да чуят, защото нищо чудно да се кандидатира за вота през 2024 година. Дано дотогава войната да свърши…

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *