ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

И на три колела, промяната продължава

Парламент клетва  правителство на Кирил Петков

Случи се. Противно на всички прогнози, четворната коалиция се разпадна достатъчно късно, за да осмисли нормалното ни битие без ГЕРБ и без ДПС. В същото време, тя се разпадна достатъчно бързо без да положи поне темелите на реформите, които обикновеният българин сънува от 30 години насам. За съжаление, това си е българската действителност – два остри камъка брашно не мелят, а четири… 

Както се полага на всяка нормална политическа сила, бъдещите партньори в управлението се съгласиха разговорите и преговорите за съставяне на правителство да станат публично достояние. И те станаха, навъртайки из социалните мрежи милиони гледания и събирайки стотици хиляди лайкове. Накрая – пак пред очите на всички – бе разписано подробно коалиционно споразумение, положена бе клетва и… дотам. Защото скандалите, разправиите и боричканията за надмощие започнаха още от първия работен ден на кабинета. А общите цели – изчегъртване на задкулисието от властта и превръщането на България в модерна европейска държава, бяха заметени под килима.

Едва в четвъртък сутринта (9 юни), в ефира на БНТ депутатът Светослав Балабанов от "Има такъв народ" в прав текст обяви, че споразумение между партньорите няма и никога не е имало. Вместо това мандатоносителят "Продължаваме промяната" има отделни споразумения с "БСП за България", "Демократична България" и "Има такъв народ". Тези споразумения може да са писани под индиго, но може и да са различни – с оглед интересите на всяка политическа сила. Никой обаче, като изключим малцината посветени, не знае за какво конкретно иде реч в тях, защото те изобщо не видяха бял свят. Интересът на широката публика бе задоволен с една камара общи приказки, които – с течение на времето – взеха да избледняват дори в паметта на авторите им.  

Няколко са поводите, които не успяха да съборят коалицията.

Противно на общоприетите мантри, това не са кризите, които от една година непрекъснато ни връхлитат – постпандемичната инфлация, войната в Украйна, спрените енергийни доставки от Русия, задаващия се (уж) световен глад, европейските претенции по адрес на ветото ни над Северна Македония…

Преди 20 години, в студиото на Слави Трифонов, Ахмед Доган описа задкулисието с две изречения (интерпретираме по памет): Всяка партия си има обръч от фирми. Те финансират идването й на власт, а после тя им връща жеста главно чрез обществени поръчки.

Ами няма такова нещо. Това си е

чиста проба манипулация и отклоняване на общественото внимание

в погрешна посока.

Истината е, че от 10 ноември 1989 г. насам винаги процесът е бил точно обратен: всеки обръч от фирми има в "портфолиото" си поне по две-три партии! 

С течение на времето, освен със собствени политици и политически формации, въпросните фирмени обръчи се сдобиха с браншови организации и синдикални структури. А накрая – и с по една камара неправителствени организации, много от които бяха инсталирани във властта под формата на независими експерти.

Вече едно денонощие адски се спекулира, че Слави Трифонов е изтеглил министрите си от правителството, защото регионалният министър Гроздан Караджов бил поискал 3,9 милиарда за ремонт и строителство на пътища и магистрали, ама премиерът Кирил Петков и финансовият министър Асен Василев били отказали. Или обратното – все още пиар експертите на властта не могат да открият подходящите думи, да ги навържат в подходящи изречения и да обяснят на прост български език какво и защо се случва.

Истината в случая е някъде по средата. Вместо да ремонтират Закона за обществените поръчки така, че да елиминират всички възможности за източване на бюджета и европейските фондове, коалиционните партньори решиха да защитават обществения интерес като взаимно се удрят през пръстите.

Например – прословутите "Ин хаус" поръчки. Разпоредбите в ЗОП на тази тема са

пълна подигравка и със законодателните принципи,

и с европейската практика по въпроса.

От една страна, Министерството на регионалното развитие и благоустройството няма право да възлага "ин хаус" поръчки на Агенция "Пътна инфраструктура", защото тя нито е търговско дружество, нито е регистрирана като строителна фирма в Централния професионален регистър на Камарата на строителите. Тоест – сама по себе си, АПИ няма право да сложи тухла върху  тухла дори насред голо поле!

От друга страна, Агенция "Пътна инфраструктура" няма право да възлага "ин хаус" поръчки на "Автомагистрали" ЕАД, защото собственик на дружеството е Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Тоест – единственият, който има право на това е… министър Караджов. Друг е въпросът, че от 6 месеца той упорито не иска да се възползва от тази законодателна екстра. Или не може, защото със свое решение Народното събрание се самонатовари с част от задълженията му, изземвайки по този начин "едни" правомощия на изпълнителната власт. 

Толкоз с междуличностните боричкания. Защото, ако трябва да продължим в тази посока, Гроздан Караджов тутакси трябва да бъде върнат на работа, а транспортният му колега – Николай Събев, уволнен. Справка – приказките "Започваме проучвания за изграждането на пет моста над река Дунав". С какви пари – насред война, бужуваща през два двора в третия? И в чия полза, след като ние нямаме нормални пътища, които да обслужват дори сегашните два Дунав-моста? 

Ами тунелът под Шипка? Откъде накъде Гроздан Караджов не бе уволнен, защото е подписал договор за изпълнението на поръчката с консорциум, начело с фирмата строител на Делян Пеевски – "Хидрострой" АД?

Ами столичният градоначалник Йорданка Фандъкова и Столичният общински съвет? По силата на каква логика, насред сто кризи едновременно, "Джи Пи Груп" ще ремонтира някаква си част от улица "Опълченска" срещу скромните 13 млн. лева?

Всъщност тази фирма защо продължава да съществува, след като двама от собствениците й бяха обвинени за организирана престъпна дейност, а активите им конфискувани от КПКОНПИ?

Хайде

още две топли връзки с актуалните скандали,

около несъществуващата вече коалиция. Слави и компания искали да дадат едни милиарди на строителни фирми, които вътрешният министър Бойко Рашков бил разследвал за далавери в полза на Бойко Борисов.

Прекрасно, но докога това разследване ще върви на ниво полицейски разработки и защо все още не са образувани досъдебни производства с конкретно привлечени обвиняеми? Като изключим онова – с милионите в куфари – дето е свито до нищо и никакъв "ритнитопковец" и вече почти една година е в състоянието "Ни напред, ни назад"?

Ако Кирил Петков и Асен Василев наистина толкова много искаха да разкъртят модела за източване на бюджета и еврофондовете през Закона за обществените поръчки, досега щяха да са уволнили и пратили на съд последните три-четири ръководства на "ресорната" Агенция за обществени поръчки, на ДНСК, на Комисията за защита на конкуренцията, и членовете на Инспектората към Висшия съдебен съвет. Особено "последните", защото от 10 години разни хора непрекъснато подават "тематични" сигнали до прокуратурата, тези сигнали потъват в чекмеджетата на "едни" прокурори, но никой не си мърда пръста тия прокурори да бъдат изгонени от системата.

Същото се отнася до ръководството на ДАНС – колко са досъдебните производства, образувани

по сигнали на контраразузнаването и на финансовото разузнаване

по Закона за мерките срещу изпирането на пари? Точно николко. От 2009 г насам. Вместо това все още управляващите тръгнаха да пишат българска кавър версия на Глобалния закон Магнитски", действащ в САЩ от 2012 година.

Смях, дами и господа! Творението, което изтече в публичното пространство, нито е фашистки, нито е мракобеснически проект. Това е просто тъп проект, призван да омаскари лидерите на "Продължаваме промяната" и да изпокара коалиционните партньори. Аргументът е един единствен и е видим от всички страни едновременно.

Федералният закон "Магнитски" се прилага само по отношение на хора, които НЕ СА ГРАЖДАНИ НА СЪЕДИНЕНИТЕ ЩАТИ, защото за тях си има други закони, начело с РИКО. Докато нашенският сурогат е насочен само и единствено към български граждани, които и без този закон си попадат под ударите на Наказателния кодекс.

Значи… за други неща някакви си говорим, макар и да не ги споменаваме открито. Например – защо всички се вторачиха в най-ресурсното ведомство на "Има такъв народ" – Министерството на регионалното развитие и благоустройството, и обърнаха гръб на Министерството на земеделието и на неговия Фонд "Земеделие" и "Напоителни системи", на Министерството на труда и социалната политика, на Министерството на електронното управление и т.н.

Какво – някой все още не вярва, че по разни социални проекти има градове с по 2500-3000 тъкачки и шивачки, обучени по европейски програми срещу 1300 лв. "на бройка" в полза на сдруженията обучители?  Дали да попитаме чуждестранните инвеститори как се разкрива шивашки цех в Кюстендил, например?

Или дружно не можем да си представим, че втория служебен кабинет на Стефан Янев и първото редовно правителство на Кирил Петков редактираха Националния план за възстановяване и устойчивост така, че

едни 800 милиона лева, вместо да отидат в "Напоителни системи" за хидромелиорация,

бяха трансформирани в пари за зелена енергия? Не за друго, а защото тези пари май просто щяха някъде да потънат.

За горите и едноличния кръстоносен поход на Александър Дунчев срещу червените "брадви", заменили трионите и резачките на ДПС в Балкана, май да не отваряме приказка, а? От четири месеца той воюва срещу новите шумкари на Корнелия Нинова, но от съпартийците му досега ни дума, ни вопъл. Само стонове на отсечени вековни дървета… 

Със съдебната реформа – същата работа. Откакто на 4 април 2021 г. Христо Иванов и хората му отново прескочиха 4-процентната бариера (след провала на т. нар. Реформаторски блок през 2014 г.), не е свършена никаква работа по същество.

Закриването на спецправосъдието е по-скоро прах в очите на наивните.

И накрая – културата. Пълен мрак. Но не защото министърът е "почерпил" приятелите и феновете си с видеокартичка! А защото никой от коалиционните партньори не пожела да признае културните индустрии за сериозен фактор в българската икономика, чийто принос е около 8% от брутния вътрешен продукт. Тоест – едни нищо и никакви си 9-10 милиарда лева.

А образованието – докато всички "нови" поддържат политиката на всички "стари", според която парите следват ученика и студента, така ще е! На по-отворените "деца" хич няма да им пука, че бъркат думите фискален  и фекален, докато по-срамежливите изобщо няма да излизат от вкъщи, щото никой не ги е научил как да перфорират билета си в метрото.

"Бюджетът не е в основата на раздялата на ИТН с правителството. ИТН е антисистемна партия, която не може да вирее в управлението. Досега присъства в управлението фрустрирано. Логично се стигна до момент, в който конкретни спорове, съчетани с голямото его на Слави Трифонов, доведоха до излизане на партията от коалицията", коментира доц. Иво Инджов, преподавател и специалист по политически комуникации. Прогнозите му сочат, че в дългосрочен план

ИТН има слаби шансове за силно политическо присъствие,

но и не отричат, че животът на 47-ото Народно събрание върви към приключване.

В емоционално изявление, направено малко след като Трифонов "извади" министрите си от кабинета, премиерът Кирил Петков пък обяви, че е готов да води и правителство на малцинството. А политическите анализатори, партийните кибици и присъдружните медийни глашатаи тутакси изчислиха, че в коалицията оставали три партии, които засега твърдо били решени да продължат заедно – "Продължаваме промяната", БСП и "Демократична България". Те обаче разполагали само със 109 гласа в парламента, което означава само едно: че ще търсят плаващи мнозинства по различни теми и че в определени моменти ще им се наложи да разчитат на ГЕРБ, ДПС и "Възраждане".

Като изключим факта, че в тройното вече управляващо мнозинство "Продължаваме промяната" все още я няма в Търговския регистър като самостоятелно юридическо лице, а червените на Корнелия Нинова и синьо-зелените на Христо Иванов открай време са коалиции, дали да не вярваме вече само на вътрешния си глас? Който, поне от три месеца насам, ни крещи с всички сили, че 13-те европейски милиарда не са за общо ползване?

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *