ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Икономиките и държавите съществуват заради хората, а не обратното

Г-н Баждаров, идеята за въвеждане на базов доход доскоро се разглеждаше като екзотика, но тези дни германският бундестаг с голямо мнозинство гласува прилагането му от началото на 2023 г. в най-голямата икономика на Европа. Какво не знаем за базовия доход?

– Той се отнася до всички, които живеят постоянно в дадена държава, полага се по рождение и е пожизнен. И това го отличава от всички други видове социални помощи, които се дават под условие.

Значи ли това, че с прилагането на тази система никой гражданин не може да изпадне "зад борда"?

– Да, освен ако не наруши законите.

Вижте цялото видео от интервюто с Тони Баждаров ТУК:

 

Това е държавна мярка, която се изпълнява с бюджетни средства, а германците я наричат "пари на гражданите". Защо?

– Защото това е граждански доход, който се полага не защото човек се труди, а само защото е гражданин на държавата. Защото е човек. Още през 1948 г. Общото събрание на ООН е подписало Всеобща декларация за правата на човека, чл. 25 от която заявява, че всеки човек има право на жизнено равнище. Но до момента държавите провеждат лицемерни политики във връзка с жизненото равнище на хората. А това води до бедност и престъпност.

Как този базов доход се съчетава с понятия като минимална работна заплата и помощи за безработни?

– Затова е базов, защото покрива издръжката на живота по текущи цени, гарантира човешкото достойнство и участието в обществените дела. Част от човешките права е и участието в управлението на държавата.

Тук е мястото на основния въпрос: една такава система няма ли да изтърбуши бюджета на държавата, която я е въвела?

– Системата на базовия доход е постижима за всеки бюджет, който се управлява разумно. Базовият доход е метод за управление на парите, а не за похарчването им. Това е непрекъснат поток от пари. Парите се създават чрез кредити, но самото им създаване води до инфлация. От друга страна те се унищожават чрез данъци и погасяване на кредитите. Затова, освен да се създават, парите трябва да се управляват. Въпросът е през кои сфери парите минават при своя кръговрат. Сега те преминават през държавната хазна, през близките до властта привилегировани бизнес агенти и водят до корупция и бедност. Ние сме най-бедната държава в ЕС и световен първенец по смъртност. Това може да се преодолее, като се промени пътят на парите – да достигат до хората, а те, потребявайки, всекидневно гласуват на каса кой да остане и кой да изчезне на пазара. Чрез базовият доход всички граждани ще имат възможността да гласуват за участниците в пазара.

Значи ли това, че базовият доход не е свръхрегулация, а поощрение на свободния пазар?

– Точно така, той осигурява икономическите свободи в демократичната държава. При него няма чиновническа преценка дали имаш или нямаш право на този доход.

Защо тогава част от вашите опоненти наричат базовия доход комунистически инструмент, създаден с цел да се разхвърлят едни публични средства?

– Нито една комунистическа партия не е предложила базов доход за населението. Комунистите и социалистите говорят за работни места, за трудова повинност, дори. Децата и пенсионерите по дефиниция не се трудят. А измежду останалите, около 40% от работните места са излишни и се поддържат по политически съображения. Към 2030 г. се очаква излишните работни места да стигнат 80 процента. Тогава какво ще правим с икономиката и с хората? Икономиките и държавите съществуват заради хората, а не обратното. Затова базовият доход трябва да се приложи без всякакво отлагане.

Да разгледаме системата чисто технически. Ако условно приемем, че в България живеят 7 млн. души, как базовият доход ще се насочи към тях?

– Минимална пенсия 1000 лв. на месец, пари за отглеждане на дете – по 1000 лв. месечно. Бюджетна основа на всеки постоянно живеещ в страната – 1000 лв. на месец. Дали работиш или не работиш, доходът ти започва от 1000 лв. Ако работиш, получаваш допълнително, без да се спира базовият доход.

Това значи, че предприемачите също получават сериозна финансова инжекция.

– Разбира се. Базовият доход е нов свободен пазар, който днес не съществува. Задължителните осигуровки се премахват и бюджетът се балансира чрез ДДС с обратно начисляване.

Простата сметка показва, че при 7 млн. постоянно населени в страната, месечните разходи на държавата по базовия доход трябва да са 7 млрд. лв., а годишните 84 млрд. лева. Реалистично ли е това?

– Така е. Но 84 млрд. годишно е брутната сума. Нетната е наполовина. Защото вместо да плащаме осигуровки и други данъци, ДДС ще е на половина при крайната цена за потребителя. По този начин системата се самофинансира. Само в първоначалният период трябва да бъде захранена с кредит – безлихвен и револвиращ, в лева и от БНБ към правителството. Като се получат приходите от ДДС, този кредит се връща и няма нужда от увеличена емисия на пари без покритие. Ще трябва да освободим курса на лева, но в рамките на ERM ІІ, където максималната обезценка е 15 на сто. В рамкте на тези 15% нагоре или надолу, левът ще създава стимули българските производители да произвеждат и стоките им да бъдат защитени.

Да разбираме ли, че пледирате за реформа във валутния борд на страната и стопиране на пътя към еврозоната?

– Да. Валутният борд трябва да бъде премахнат, а еврото трябва да бъде отложено, примерно с 54 години. Германия прие еврото през 1999 г., а от 1945 дотогава са си 54 години.

Само че през тези години еврото не съществуваше.

Но Германия е постигнала просперитета си чрез своята свободна валута, а не чрез еврото. Освен това Германия има особени правомощия върху ЕЦБ, каквито България никога няма да има. Трябва да отлагаме еврото, докато достигнем средното равнище на държавите в ЕС.

А "топлия" спомен от хиперинфлацията през 1996-1997 г. как ще преглътнем?

– Затова сме в ERM ІІ, където максималната обезценка е 15%, а не 15 пъти. При сегашното положение ние 25 години субсидираме вноса и ходенето в чужбина. А от ходенето в чужбина се възползват най-богатите.

За да не звучат идеите утопично, бихте ли разгледали конкретно немският вариант, който влиза в сила от 1 януари 2023 година?

– Немският вариант де факто не е базов доход. Той замени много критикуваната програма за обезщетения при безработица Hartz IV. Но това не е система за базов доход в пълния смисъл на термина. В него съществува условието да си безработен и си длъжен да си търсиш работа и да се преквалифицираш. А истината е, че базов доход трябва да получат всички – от децата, през работещите до пенсионерите.

Има ли държава в света, която практикува базовия доход в описаната от вас форма?

– Няма такава държава. Целта ми е България да е първата.

България, с последната си икономика в ЕС?

– Чак първи може и да не станем, но го въведем първи можем.

Критиците на базовия доход смятат, че тази система освен да срине икономиката на въвеждащата я страна, може да доведе и до нещо още по-лошо – да деморализира хората, да препъне стремежите им и да ги накара да вегетират от доход до доход, накратко казано да паразитират. Как възразявате?

– Какво получаваме в момента, чрез социалните помощи? Първо – те са мизерни. Второ – те се предоставят след крайно унизителна процедура. Тези, които я получават, дали са започнали да работят повече? Не. Докато базовият доход дава права, но образува и обществени задължения. Правата не отменят задълженията, както и задълженията не отменят правата. Във Финландия направиха експеримент с базовия доход сред 2000 случайно подбрани безработни. Даваха им по 560 евро на месец в продължение на две години. Съставиха и контролна група, която е на помощи. Оказа се, че безработните на базов доход работят една доза повече от хората на помощи. Освен това са подобрили значително физическото и психическото си здраве.

Разговора води: Емил Янев

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *