ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Кьовеши се изложи по нашенски

Лаура Кьовеши

Противоречиви чувства остави първото заседание по дело у нас на натоварената с много надежди Европейска прокуратура, начело на която е Лаура Кьовеши. Първо заседание, първа радост: най-сетне дългочаканият стожер на справедливостта и борбата с корупцията сред висшите държавни администрации в страните-членки на ЕС се появи на сцената. Сцена, чиито основни реквизити са висок съдийски трибунал и скамейка за подсъдимите.

На първото заседание реквизитите са били налице: на подсъдимата скамейка обвиняем, а срещу му строги съдии. Леко притеснение обаче предизвиква фактът, че делото -макар и на прокуратурата на Кьовеши – се води от българския специализиран съд. А спецсъдът тези дни се пържи в собствен сос, защото предстоят законови промени, с които специализираните съдилища ще бъдат премахнати. Пред такова обречено бъдеще някак е трудно да се говори за следване на стриктни стандарти, визия за борба с корупцията и справедливо наказание…

Първоначалната еуфория от старта на първото дело на Кьовеши у нас бързо се спихва. Вярно, обвиняемият е главен експерт от фонд "Земеделие" и е искал подкуп от земеделски производител. Но историята олеква само при новината, че е бил задържан с подкуп от… 5000 лева. В държава като България, в която всеки ден се коментира как някой си прибрал близо 60 милиона от един единствен лот на автомагистрала "Хемус", несериозно звучи обвинение за някакви си пет бона, нали?! Да не говорим за откраднатото от останалите лотове. Ами магистралите "Люлин", Струма", "Тракия"? Ами милионите от разбитата при рейдърска атака КТБ, които изчезнаха яко дим?

Ей такива въпроси тревожат ума на българина. И това че някакъв експерт от фонд "Земеделие" бил взел 5 бона, за да пусне схемата на онзи земеделски производител, е слаба залъгалка за вампирясалия за корумпирана синя кръв нашенец. И на всичко отгоре е дребна грижа за прехвалената прокуратура на Кьовеши.

Има и още нещо обаче. От историята с чиновника и производителя става ясно, че схемите, за които земеделецът е бил готов да дава по 5 000 лева, за да тръгнат, са общо девет. Подкупите били предназначени, за да си няма производителят проблеми с контролните органи на фонда. Става ясно също, че въпросният производител все пак взел 600 000 лева по Програмата за развитие на селските райони, но дал още пет бона, за да не бъде проверяван как е харчил субсидиите. Или ако все пак трябвало да бъде проверяван, искал резултатът от проверката да е като в онзи стар лаф: сакам да те питам нещо, ама отговорът да биде "да".

И ето в този момент на просветление вече иде горчилката. Абе, г-жо Кьовеши, що рев изревахте, че ще разбиете на пух и прах корупцията по Европа, а сте сложили на подсъдимата скамейка само нещастникът от фонд "Земеделие", дето преко сила я е взел 50-60 бона от въпросния земеделски производител, я не! Къде всъщност би трябвало да се намира самият земеделец, който е гепил цели 600 бона европейска пара и си е плащал, за да не го проверяват как ги е харчил? Не ли и той на подсъдимата скамейка?

Ако европейската прокуратура ще я кара така, както беше рекъл незабравимия Радой Ралин "Баба види иглата, а не види купата", нищо няма да стане. Язък ни за надеждите!

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *