ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Коалиция „Хартиена бюлетина“ се разправи с машинния вот

Заседание на правната комисия в НС

При връчването на мандата за съставяне на правителство на "Продължаваме промяната" през миналата година, президентът Румен Радев предупреди лидерите, че ако не направят бързо съдебна реформа, статуквото ще потърси реванш. Те не я направиха. Нещо повече – позволиха на статуквото да се съвземе от първоначалното стъписване и то не само потърси реванш, но и го постига по брутален начин.

В сегашния парламент "Продължаваме промяната" изпуснаха положението още при баталиите около избора на председател. Поради неопитност, липса на гъвкавост, инат или обида, те допуснаха ГЕРБ и ДПС да вземат нещата в свои ръце и да диктуват дневния ред. От своя страна бившият коалиционен партньор на "Промяната" и "Демократична България" – БСП, доста бързо се ориентира в новата ситуация и си направи сметката какво може да спечели за себе си. Например връщането на хартиената бюлетина, за което не стигнаха гласове в миналия парламент.

Така промените в Изборния кодекс станаха един от приоритетите на 48-ото НС, независимо от всички други неотложни проблеми, свързани с живота на хората и икономиката на страната. Връщането на хартията паралелно с машинното гласуване мина безпроблемно в пленарната зала на първо четене. И се стигна до безпрецедентното почти 18-часово заседание на парламентарната правна комисия, на което

изборният процес у нас буквално беше разпердушинен.

Хартиената бюлетина се оказа най-малкия проблем.

Депутатите от ГЕРБ, БСП и ДПС реанимираха хибридната форма на гласуване – с машина и с хартиена бюлетина, премахнаха електронното дистанционно гласуване и район "Чужбина". Броят на необходимите заявления за откриване на секции зад граница беше увеличен от 40 на 100. Закрит бе  Общественият съвет към Централната избирателна комисия. Съставът на самата ЦИК пък беше увеличен от 15 на 25 членове.

Мнозинството в правната комисия реши също така секционните избирателни комисии да не предават на районните записващите технически устройства от машинното гласуване, а разписката от машината, която досега служеше за контролни цели, да се счита за бюлетина от машинно гласуване и да се брои на ръка. Така ролята на машините беше сведена до обикновени принтери, а

машинният вот бе напълно обезличен и обезсмислен.

С други думи, сумирането на резултатите няма да се определя от машините, а от членовете на секционните комисии, които ще преброяват бюлетините. При броенето и попълването на протоколите ще има видеонаблюдение, но то няма да се записва на електронен носител.

Тези брутални решения предизвикаха поредния скандал между депутатите на ГЕРБ, ДПС и БСП и тези на "Продължаваме промяната" и "Демократична България". Парламентарните групи на ПП и ДБ напуснаха пленарната зала в знак на протест. И обявиха бойкот на пленарните заседания.

"Това, което се случи далече надхвърля връщането на хартиената бюлетина, това е демонстрация на сила,

демонстрация на мнозинството на реванша.

БСП не само даде възможност да се гласува с хартия. Видяхме много сериозна ревизия на целия изборен процес без обсъждане", коментира съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов. По думите му това е ново мнозинство, което е готово да управлява и да проведе избори, така че да завземе властта.

"БСП направиха демонстрация на пълна лоялност към ГЕРБ и ДПС", каза още Иванов.

А според съпредседателя на "Продължаваме промяната" Кирил Петков, в Правната комисия е извършено предателство срещу честния вот на българските граждани.

"БСП трябва да знае, че ако тези решения се гласуват в зала, ние няма да влизаме в коалиционни преговори с тях независимо с кой мандат. Те имат избор, ако подкрепят тези решения и в зала, те заявяват на техните избиратели – ние се връщаме трайно в статуквото, там където цари задкулисието. Това послание да е ясно на всички българи, че демократичната общност няма да позволи това да стане задкулисно, тихо, никой да не разбере и техният вот да бъде подменен", изтъкна Петков, отправяйки директно предупреждение срещу бившия си коалиционен партньор.

"Миналите избори ги купиха, тези искат да ги откраднат. Ние няма да го позволим", отбеляза другият съпредседател на "Демократична България" Атанас Атанасов.

"Много неща можеха да се случат в този парламент. Имахме достатъчно време да приемем нов бюджет, да се погрижим за българските граждани и за бизнеса. Всичко, което беше в приоритетите на хартиената мафия –

да се мине с кални ботуши през Изборния кодекс,

а ние се чудим защо е това бързане. Кой иска да отнеме гласа на българите и да подмени техния вот? Кой иска да заглуши гласа на българите в чужбина? Ние това няма да го позволим", допълни председателят на ПГ на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров.

Че всякаква граница е варварски прекрачена, се усети и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. И влезе в любимата си роля на доброто ченге. На внезапна пресконференция в централата на партията той отмени частично промените в Изборния кодекс, които в среднощно заседание правната комисия прие с гласовете на ГЕРБ, БСП и ДПС.

"Някои се опитват да ни пришиват към хартиената коалиция в Народното събрание. Ние победихме за пореден път с техния Изборен кодекс и техните машини за гласуване, и техния вътрешен министър. Пороците на машините, съмненията в тях от страна на всички партии, са ясни", заяви Борисов.

И… дебело подчерта: "Ние зор за хартиена бюлетина нямаме. Ние искаме справедливост и честност. Упрекът и молбата ми е да не бързат. Нищо не налага такъв драматизъм. Общественият съвет към ЦИК не само, че не трябва да бъде закрит, а напротив – удвоете го. Нека спорът да е там, помолете ЦИК да вкара още хора в този обществен съвет, за да има максимална прозрачност, и възможност на хората, които вярват в НПО, а не в ЦИК, да са сигурни. Предлагам да говорите с колегите – обърна се той към Десислава Атанасова и Томислав Дончев – много разумно да направите всичко възможно да гарантирате 100% честността на тези машини".

Лидерът на ГЕРБ нареди да се остави и район "Чужбина":

"Когато го вкараха на Разпети Петък преди, те не казаха от кои райони ще взимат депутати. Тези, които живеят и работят за чужди икономики ли ще избират управлението тук? ДПС ще са най-облагодетелствани от този район, но щом ПП и колегите не разбират това, оставете района, и без това през няколко месеца харчим по 100 милиона за избори".

Според Борисов, дебатът за хартиената бюлетина се повдига, за да се избяга от спора за Маришкия басейн, покупките на газ, и пр. Най-вероятно депутатите му ще го послушат и погромът върху Изборния кодекс няма да е толкова драстичен. Но поражения ще има, защото те са в угода именно на ГЕРБ, ДПС и БСП.

Впрочем, председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова вече даде знак, че ще се съобразят с желанието на вожда и са готови да оттеглят някои от предложенията си за промени в Изборния кодекс. Хартиената бюлетина обаче ще остане, както и фактическото обезсмисляне на машинния вот.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *