ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Нараства вероятността за паритет между еврото и долара

валути

Щатският долар прибави още цент и половина към котировката си спрямо еврото и е напът да оправдае прогнозите на някои валутни анализатори за равенство между двете валути за първи път от 20 години насам.

Все по-силно се чуват и гласовете на други техни колеги, които очакват единната европейска парична единица да стане по-евтина от американската.

В обзор за клиентите си от 13 май "Барклейз" предупреди, че "ако Русия затвори газовите кранове за Европа, банковите стратези очакват съотношението на еврото към щатския долар да падне под паритет". Икономистите на британския кредитор прогнозират, че "пълна загуба на руските доставки на природен газ, в комбинация с ограничаване на потреблението на съществуващия, може да заличи над 5% от БВП на еврозоната в рамките на една година".  

В късния следобед на 13 май еврото се разменяше срещу 1.0370 щ. долара и приключи седмичната си търговия с котировка 1.0412 долара. Единната европейска валута е загубила грубо 8% от пазарната си оценка през последните три месеца.

Междувременно, растат тревогите на Европа, че Москва може да редуцира рязко количествата газ, които изпраща на Стария континент и дори да спре изцяло доставките в хода на нажежаващото се напрежение и затягането на санкциите заради войната в Украйна. Кремъл вече врътна кранчетата на Полша и България и през седмицата санкционира всичките европейски поделения на "Газпром" зад граница, включително "Газпром Германиа", което провокира коментара на германския министър на икономиката Роберт Хабек, че няма да има повече газ от Русия.  

Последното проучване на агенцията за кретини рейтинги "Мудис" показва, че спиране на енергийната търговия между Русия и Европа може да предизвика световна рецесия.

Близо 25% от почти 4 хил. нефинансови компании, анализирани от "Мудис", ще "са подложени на значителен стрес", посочват експертите, като далеч по-сериозните 40% ще са засегнатите в Европа, Близкия изток и Африка.

Поскъпващият долар също "не е невинен", защото тласка глобалното стопанство по-дълбоко в синхронизирано охлаждане като качва крeдитните разходи и предизвиква колебания на финансовите пазари, без изгледи за просветляване на хоризонта. 

Ръстът на зелените пари ще помогне на Федералния резерв да охлади цените и ще подкрепи търсенето на вносни стоки от американците, но същевременно заплашва да повиши импортните цени на чуждестранните стопанства, да вдигне още повече инфлационните равнища и да пресуши капиталите им. Този процес е особено притеснителен за развиващите се пазари, които са принудени или да позволят на валутите си да продължат да отслабват, или да повишават лихвените си проценти, за да подкрепят националните си парични единици. И Индия и Малайзия качиха изненадващо лихвите си през май, а Ню Делхи дори интервенира на валутния пазар, за да стабилизира обменния курс на рупията.  

Развитите икономики също не са пощадени: през миналата седмица еврото падна до нов петгодишен минимум, швейцарският франк стана по-евтин от долара за първи път от 2019-а, японската йена се търгува в близост до най-слабите си котировки за последните 20 години, а паричните власти на Хонконг бяха принудени да интервенират, за да защитят фиксирания курс на валутата си. Наблюдаваният под лупа доларов индекс, който следи движенията на зелените пари към основните им търговски конкуренти, изскочи за кратко над 105 пункта и приключи седмичната си търговия с котировка 104.56 точки.    

Комбинацията от забавяне на американския растеж и от очакваното охлаждане на щатската инфлация със сигурност ще спре поскъпването на долара, което, от своя страна, ще свали натиска върху другите централни банки да затягат паричната политика.

Установяването на ново пазарно равновесия ще отнеме месеци.

Още повече, войната в Украйна принуждава инвеститорите да търсят спасителни убежища за вложенията си, а Америка винаги е била най-сигурното място – предимство, което се засилва от започналото затягане на паричната политика на страната.

Следователно, може да се очаква свеж капиталов приток към зелените пари и нови поражения върху развиващите се пазари. Институтът за международни финанси е регистрирал капиталов отлив в размер на 4 млрд. щ. долара от техни ценни книжа през април. Валутите им са поевтинели рязко, а облигациите на развиващите се стопанства от Азия са загубили 7% от пазарната си оценка от началото на годината – повече от спада през 2013-а когато Федералният резерв също стартира възходящ лихвен цикъл.

По-стриктната американска парична политика ще има огромен негативен ефект върху света. Основната причина е, че мнозинството стопанства извън САЩ влизат в този цикъл от по-слаби от американската позиции.   

В развитите икономики отслабващите им валути създават сложна политическа дилема за "Банк ъф Джъпен", Европейската централна банка и "Бенк ъф Инглънд". Членът на управителния съвет на ЕЦБ – Франсоа Вилроа дьо Гало отбеляза, че "прекалено слабото евро може да е пречка за постигане на целевата ценова стабилност на еврозоната". 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *