ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Облаците на икономическия хоризонт са сериозна дилема за ОПЕК+

петрол

Суровият петрол приключи седмицата на по-ниски цени, защото перспективата за забавяне на глобалното стопанство повлия отрицателно на търсенето. Американската суровина сорт WTI с доставка през октомври загуби 6.7% от пазарната си оценка – до 86.87 щ. долара за барел заради затягането на паричната политика на Федералния резерв и подновените карантини срещу коронавируса в Китай. Черното злато сорт "Брент" с доставка през ноември падна до 93.02 долара за барел – 24-процентен срив за последните три месеца. Търговците не се впечатлиха особено от съобщението на лидерите на Г-7, че планират ценови таван на руската суровина като поредна ответна мярка срещу войната на руския президент Владимир Путин в Украйна.   

Петролните котировки се повишиха за кратко на 2 август след изказването на американския държавен департамент, че последният отговор на Иран за предложената ядрена сделка "не е конструктивен". Преговорите по темата се следят зорко от пазарните играчи, защото всяко споразумение за облекчаване на санкциите срещу Техеран ще позволи по-високи количества ирански петрол да стигнат до пазара. 

Цените на горивото са паднали с над 20% в периода от началото на юни до края на август, заличавайки цялата печалба, натрупана след руската инвазия в Украйна на 24 февруари. Което е сериозно предизвикателство за ОПЕК и приятели, чиито министри на енергетиката трябва да проведат поредното съвещание за бъдещата си производствена политика на 5 септември. И, по оценка на експерти от бранша, коалицията навлиза в непозната територия.

След като в продължение на две години вкарваха постепенно в действие замразените по време на пандемията производствени мощности, Саудитска Арабия и партньорите й се сблъскват с различен пазар. Пазарното настроение, създадено от натиска на ключови потребители на горивото за овладяване на инфлацията чрез по-високо редлагане, се сменя с опасения за задаващото се охлаждане на световната икономика. И спадът на петролните котировки значително под 100 щ. долара за барел мотивира Рияд да предупреди, че се налага орязване на добива. 

Мнозинството анализатори на сектора прогнозират, че в условията на толкова много неизвестни ОПЕК+ ще остави без промяна производствените квоти на срещата си на 5 септември. Но саудитският министър на енергетиката принц Абдулазис бин Салман, който обича да сюрпризира наблюдателите и делегатите на картела, посочи, че всички опции са сложени на масата. Енергийни експерти на "Джей Пи Моргън Чейз" също коментират, че ОПЕК+ трябва да обсъди по-широк кръг сценарии на съвещанието си в понеделник заради макроикономическата нестабилност, породена от данните за търсенето и рецесията, както и заради сериозните ограничения на предлагането от Либия до Ирак.

Предизвиканите сериозни ценови флуктуации провокираха принц Абдулазис да заяви преди две седмици, че фючърсните контракти на черното злато са се отдалечили от реалността на търсенето и предлагането и нови ограничения на доставките биха били най-ефикасният инструмент за възстановяване на баланса. "Пазарът е в състояние на шизофрения, която генерира огромни пазарни колебания", коментира принцът в интервю на 22 август. И допълни, че "ОПЕК+ има готовност, гъвкавост и средства да се справи с подобни предизвикателства" – послание, подкрепено недвусмислено от членовете на групата.  

Въпреки това, 16 от общо 20 търговци и анализатори на пазара – от "Голдмън Сакс груп" до "Шел" – анкетирани от агенция "Бумбърг", смятат, че досегашните производствени равнища ще останат в сила. Защото очакват предлагането отново да изостане от търсенето когато Пекин вдигне противовирусните карантини. Предвижда се и сериозен спад на доставките на руско гориво когато поредният кръг от санкции на Европейския съюз влезе в сила в началото на декември. Вълненията и безредиците в Ирак и Либия също показват нестабилността на глобалния петролен продукт. 

Новоназначеният генерален секретар на ОПЕК – Хайтам ал Гаис – прогнозира скок на търсенето от потребителите, които жадуват за възстановяване на нормалността след две години на COVID-рестрикции. А комитетът на ОПЕК+, който проведе съвещание през седмицата преди онлайн-срещата на 5 септември, ревизира очакванията си за четвъртото тримесечие на "недостиг на предлагане".  

Орязването на производството ще е и доста чувствителна от политическа гледна точка мярка за ОПЕК+ предвид знаковата визита на американския президент Джо Байдън в Рияд и срещата му с престолонаследника принц Мохамад бин Салман след години на отрицание заради погазването на човешките права. Въпреки че отговорът на ОПЕК+ бе символично увеличение на добива с едва 100 хил. барела на ден за септември, евентуалното свиване ще доведе до ново обтягане на отношенията с Вашингтон. Във въздуха виси и иранската сделка, която би вкарала на световния петролен пазар над 1 млн. барела на ден, по оценка на Международната агенция по енергетика.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *