ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Президентът и ГЕРБ имат общ враг, виждат го в нас – БЕЗ САЙТ!!!!!!!!!!

Искрен Митев

Г-н Митев, вашата политическа сила държи на доброто осветление в политическите процеси, но всяко политическо събитие освен текст съдържа и обилен подтекст. Какво трябва да прочете българският гражданин между редовете от консултацията на ПП с президента Радев?

– Това, което се вижда и в пленарна зала е, че ГЕРБ, чрез своя председател се опитва да диктува дневния ред на обществото и да го насочва към определени точки, главно към евроатлантическа коалиция. Правят това, за да ни покажат, че е приемливо ПП да работи с ГЕРБ. Виждаме също, че те смекчиха тона си към президента Радев.

Тонът им към Радев не е смекчен, а вече е направо приятелски.

– По принцип подкрепям опитите за създаване на атмосфера на диалог. Но "Продължаваме промяната" влезе в политиката, за да се бори с модела на ГЕРБ. А Десислава Атанасова и другите от този кръг на спират да повтарят, че ГЕРБ е Борисов, а Борисов е ГЕРБ. Ние се съобразяваме с мнението на 20% от българите, които ни гласуваха доверие и ни изпратиха да се противопоставим на този модел. И затова няма как ние да променим позициите си, независимо от това на какъв политически или обществен натиск сме подложени. Ако подкрепим ГЕРБ, нашата партия ще стане като всички останали. Карадайъ казва, че какво сме говорили преди изборите било едно, докато сега всичко вече било различно. Нещо, което въобще не е вярно.

Който държи централната власт ще има огромен бонус на местните избори догодина. Не е ли всъщност това централната стратегическа тема в сегашната ситуация?

– Не смятам, че някой в момента иска да ходи на нови избори. Но случващото се в НС е предизвикателство за политическата ни система. Аз идвам от бизнеса, където всеки провал се използва за учене. Станахме свидетели на избори, след които не успяхме да излъчим субект, който да управлява държавата. Но процесът на обществено самопречистване продължава, така че или ще трябва да намерим обединителни точки, или да се примирим с различните гледни точки. Едно от двете ще надделее. И редовното правителство ще се случи, защото служебното е вредно – то не е излъчено от по волята на суверена и върху дейността му няма никакъв контрол. Видяхме как излъгаха за цените на газа, излъгаха и за бюджета – даваха страховити прогнози за настоящия бюджет, а свой проект не посмяха да внесат. И сега се налага да имаме "продължаващ бюджет". Защо тогава приказваха толкова много? Третото, за което излъгаха е, че са договорили 14 млрд. лв. по европрограми. Това не е истина, парите всъщност са 22 млрд. лв. и са договорени от нас, докато управлявахме.

Масово се прокарва тезата, че народът е изпратил представителите си в парламента, за да се обединят с останалите и да управляват заедно. Смятате ли, че тази парадигма отговаря на истината и че членовете и симпатизантите на политически сили с противоположни разбирания и програми, искат депутатите им да се прегърнат с опонентите им в името на някакви несъвместими цели?

– Това го искат тези, които най-силно викат, а гласовете им се чуват най-далеч. ГЕРБ бяха натоварени с отговорността да съставят правителство и те подканват към диалогичност, но в същото време не са готови да направят каквато и да е стъпка встрани. Искат да постигнат целите си на инат. Привидно позицията им е силна, но всъщност е слаба – няма как да сформират правителство.

Как се случи така, че служебното правителство и ГЕРБ запяха в общ хор?

– Президентът и ГЕРБ имат общ враг, това сме ние. На тази база е изкуствената им диалогичност. И за да излезе накрая, че ние сме недиалогичните.

Какво ви говори разпределението на председателските места в парламентарните комисии – ДПС получи най-важните – вътрешната и бюджетната комисии?

– Всяка комисия може да е важна.

Изградихте голяма част от предизборната си кампания върху тезата анти-ГЕРБ. Не сбъркахте ли като не предложихте повече визия?

– Така е, ние дойдохме със заявката, че сме анти-ГЕРБ, а в България явно няма достатъчно хора, които се интересуват от това. Трябва да пораснем и да заговорим за друго – за образование, например. Всъщност ние нямаме проблем да работим с ГЕРБ, проблем е те първо да се изчистят. 2009 г. аз също гласувах за ГЕРБ, тогава те бяха някаква промяна. Даже като влязох в НС ми казаха, че много приличам на младите от ГЕРБ, които някога са дошли, за да променят страната.

Статуквото видимо се е концентрирало върху флирта с ДБ и опитите да вкарат коалицията в управление заедно с ГЕРБ – използват се и натиск, и компромиси, и изкушения. Скърцат ли отношенията между ПП и ДБ?

– За мен позицията на ДБ е малко егоистична. Те не участваха активно в битките, които ние водихме. В предишния парламент не чух яростна защита на тезите, в които се смятат за експерти. От всички партии в коалиционното управление, единствено те повишиха резултата си на изборите. В новото НС също практикуват едно „тихо“ участие, проявяват диалогичност, но дават предложения, които не са решения. Например предложението за съвместно водене на парламентарните заседания е неизпълнимо. По принцип ПП и ДБ са от едно тесто, но същевременно колегите играят доста хитро – изчакват, преценяват и ни оставят сами да си водим битките. Доста често от тези битки губим ние. Цялата медийна машина на статуквото работи срещу нас. От това печели ДБ. Те не номинираха дори свой кандидат за председател на НС и се наложи да им кажа, че аз ще номинирам Надежда Йорданова или някой друг от тяхната група.

Да се върнем на консултациите при президента. Г-н Радев казва, че по време на управлението си не сте се справили с порочния модел на статуквото и то е тръгнало на реванш, вие пък отговаряте, че службите и съдебната система не са съдействали. Какво съдържа този диалог в подтекст?

– За съжаление и двете страни са прави. Ние не успяхме да се справим с модела на статуквото, но не успяхме, защото привидно управлявахме, но не разполагахме с всички механизми на властта. Помежду си се шегуваме, че ни оставиха да надникнем в стаичката, но бързо затвориха вратата, без да ни дадат всички инструменти.

Често влагате символика във вратовръзките. Какво послание би дала вашата вратовръзка към актуалните събития, какво би казала тя?

– Бих си избрал лилавия цвят, цветът на творчеството.

Творчество ли предполага сегашната разбъркана и конфликтна ситуация?

– Да. Трябва да приемем, че това, което сме направили невинаги е било най-доброто. Човек не трябва да се страхува от разнообразието.

Разговора води: Емил Янев

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *