ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Пътят ни към еврото става все по-стръмен

еврозона

Пореден парламент се занимава с присъединяването на България към Еврозоната. И прави това с ясното съзнание за своя кратък политически живот. Прави го, вместо да се заеме с приемането на пакета от закони, които Брюксел очаква от нас, за да постигнем нещо по-реално и необходимо в момента – получаването на парите по Плана за възстановяване и устойчивост.

В крайна сметка може да се окаже, че отговорността за внасяне на документите за влизане в еврозоната ще падне върху едно служебно правителство. Разбира се, ако в Брюксел решат да ни вземат в „клуба на богатите“, както обичат да казват нашите политици.

Мненията по въпроса за приемане на еврото в парламента, а и в обществото, са разделени от много дебела червена линия. Все пак евроатлантическото мнозинство в Народното събрание успя със 157 гласа на депутатите от ГЕРБ, "Продължаваме промяната", ДПС и "Демократична България" да даде мандат на Министерския  съвет и Българската народна банка за ускоряване на техническата подготовка за приемането на европейската валута.

В решението, внесено от ГЕРБ, изрично е посочено, че страната ще запази сегашния официален валутен курс от 1.95583 лева към едно евро и желанието й е съвсем да се "европеизира" от 1 януари 2024 година.

„Дава се мандат да се преговаря за този курс и да не се съгласяват с никакъв друг", категоричен бе Асен Василев от „Продължаваме промяната“.

Останаха обаче и много неясноти около пътя ни към заветната зона.

Всъщност времето за подготовка с всеки изминал ден се скъсява. А тепърва предстоят преговори и те трябва да бъдат съгласувани и с Европейската централна банка и със Съвета на Европа.

От БСП и "Възраждане" изразиха опасения, че еврото може да не бъде прието по сегашния курс (например заради инфлацията) и напомниха за Словения, на която се наложи три пъти да прави такава промяна преди да получи брюкселската благословия. Но мнозинството бързо ги опроверга с ползите от по-ниските лихви, по които държавата ще може да взима дълг, което важи и за фирмите и за домакинствата, с по-ниската инфлация и възможността да привлечем повече инвеститори. 

По-добре е да бъдем част от клуба на богатите, а не от клуба на бедните, призова Мартин Димитров от „Демократична България“. А Делян Добрев от ГЕРБ дори изтъкна, че България има уникалния шанс с влизането в еврозоната.

Хубаво, ама по паметливите сигурно още помнят как с тези доводи ни убеждаваха и при влизането в Европейския съюз. А сега – 15 години по-късно, си оставаме най-големите бедняци в общността. Явно европейските плюсове не могат да се пренесат механично и да станат плюсове за всички, та даже и за нас.

Реално погледнато, с приемането на Валутния борд вече сме направили половин крачка към еврозоната. Остава втората по-трудната, само че, както се вижда, нямаме никаква готовност. И до днес никой не е натоварен със задачата да направи анализ на целия процес, на ползите и негативите, да очертае ясно как трябва да се случат нещата…

„Няма искане от Народното събрание или от правителството за изготвяне на анализ на процеса на влизане на България в еврозоната. Единствено има решение от Координационния съвет, съставен от различни ведомства, да се подготви такъв документ“, обясни управителят на Българската народна банка Димитър Радев при изслушването  му в парламента.

Очевидно влизането в еврозоната е политическо решение, но разумно ли е то да се вземе без сериозна икономическа обосновка? И не ни ли се спестява нещо, след като страни като Полша, Чехия и Румъния все още не горят от желание да се присъединят към клуба на богатите?

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *