ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Само през обществени поръчки се източваха по 5-6 млрд. лв. годишно

Андрей Цеков

Г-н Цеков, докато бяхте на власт опозицията яростно атакуваше вашето управление, а сега се възмущава, че не искате да влезете в тяхно управление. Как разглеждате тази внезапна перестройка?

– Свидетели сме на поредното политическо лицемерие от страна на ГЕРБ. А истината е, че нито позициите на ГЕРБ, нито на ПП са се променили радикално. Слушайки изявите на г-н Борисов от последните дни си задавам въпроса какво точно иска той. От една страна свалиха правителството с обвинения за слаба финансова и икономическа политика, от вчера насам се оказва, че той подкрепя тази политика, както и идеите за съдебна реформа. Виждаме човек, който е изживял дълбок катарзис, подобно на г-н Пеевски преди около 9 г. Не мисля, че има нормален човек, който да повярва на подобни катарзиси от хора с техните биографии. Партиите на статуквото мимикрират, за да запазят възможностите си за управление на страната. Изборният резултат показва, че в българското общество има нетолерантност към модела ГЕРБ-ДПС, но тази нетолерантност се проявява чрез доста фрагментиран вот, който не създава предпоставки за устойчиво управление.

Вижте цялото видео от интервюто с Андрей Цеков ТУК:

 

Всъщност ГЕРБ иска ли да управлява или разиграва спектакъл по прехвърляне на отговорности?

– Предизборно те заявиха намерение и желание да управляват. Ако ги слушаме днес, те очевидно не желаят да управляват, въпреки че имат комфорта да съставят правителство. Коалицията, която свали правителството на ПП днес има мнозинство в парламента, в лицето на ГЕРБ, ДПС и Възраждане. ИТН не присъства в НС, но голяма част от гласовете им са се влели във Възраждане и в партията на г-н Стефан Янев. Личният ми анализ показва, че в момента ГЕРБ търси начин да избяга от управлението и от отговорността.

Има и такъв анализ, според който ситуацията работи в полза на ПП – задава се тежка зима, от която политически ще загуби управляващият и всеки си прави планове да атакува властта напролет и срещу местните избори. Това влиза ли във вашата стратегия?

– Отговорното поведение в момента е да се състави управление от партията, която разполага с мандата. Миналата година ние поехме властта също в тежък момент, с галопираща инфлация и ковид криза. Към това се прибави и войната. Въпреки това, поехме отговорността, макар и с нестабилно мнозинство. Сега, ако мандатът дойде при нас, отново ще се опитаме да съставим управление.

За да се опитате, ще трябва да взаимодействате с поне един от елементите на мнозинството, което ви свали от власт.

– Още в предизборната си програма дефинирахме ясни приоритети и стоим зад всеки един от тях. Ако получим дори индивидуална подкрепа за подобна адженда, ще поемем отговорността. Но това минава през няколко основни теми, сред които № 1 е премахването на модела на политическа клептокрация, наложен в последните 12-15 години.

С този модел вие, като доскорошен зам.-министър на финансите, би следвало да сте особено добре запознат.

– В този период придобих ясна числова представа за размерите на корупционния проблем в България. За съжаление българинът е развил толеранс към корупцията и я приема като нормално ориенталско явление.

Което дори буди възхищение сред определени слоеве от населението.

– Да, приема се за висша форма на тарикатлък. В рамките на работата ни в кабинета, ние установихме защо България е на последно място в ЕС по повечето показатели – защото сме най-корумпираната държава! Само през системата на обществени поръчки на годишна база се източват към клиентелски кръгове 5-6 млрд. лева. Отделно, държавата е ограбвана през системата на енергетиката, селското стопанство, еврофондовете. В здравеопазването заварихме лобистко решение, заклеймено от ЕС – частните болници, които получават финансирани от НЗОК, не провеждат обществени поръчки. Получава се така, че един и същи препарат в частна клиника се продава пет пъти по-скъпо, отколкото в държавна.

Какъв според вас трябва да е изходът от задънения казус с пътностроителните фирми? В този бранш са заети много хора и най-вероятно скандалът е дал отражение и върху изборните резултати.

– Безспорното е, че България трябва да инвестира в инфраструктура. Независимо от гръмките хвалби на Борисов, пътищата у нас са под всякаква критика. Има някаква стратегия, писана през 2016 г., за която дори в АПИ не знаеха. Транспортната политика у нас се е превърнала в механизъм за източване на обществен ресурс. Ключовият въпрос не е дали трябва да се строят пътища, а дали това трябва да става по начин, по който парите влизат не в пътища, а в чекмеджета. Порочният кръг е нескончаем – некачествена работа и ново незаконно строителство. Голям проблем е, че при огромна част от обществените поръчки се наблюдава картелизиране на пазара – едни и същи участници са си разпределили "нещата" и географски, и продуктово. А свръхпечалбите се превръщат в корупционен материал.

Защо тогава по време на вашето управление не подменихте състава на повечето регулатори, като КЗК, например? Или пък носителят на „златната акция“ в Лукойл?

– Въпросът е резонен и има конкретен отговор. Както наблюдаваме през последните 30 г., силите на статуквото правят непрестанен политически инженеринг. Създават се политически проекти, които канибализират вота на промените. Това обикновено са популистки формати, чиято единствена функция е да съхранят статуквото. За съжаление ние имахме такъв коалиционен партньор – в лицето на ИТН. Именно темата за регулаторите и кадровата политика в държавни институции стана повод за свалянето на правителството. Силите на задкулисието никога не се променят – те имат един-единствен интерес: да съхранят модела, който позволява на бивши агенти на ДС и на техните създания от организираната престъпност да управляват държавния ресурс.

При така ясно формулиран задкулисен кръг и публичност на неговите съставки, защо обширното антизадкулисно пространство не пристъпва към блоков начин на мислене и действие?

– Напълно съм съгласен. Това би бил идеалният сценарий за обществото. За съжаление у нас действат безброй разделителни линии, които също са плод на дългосрочен политически инженеринг. Една от тях е популистката, която си играе с каузи като Северна Македония или отношението към Русия – геополитически теми се превръщат в разделител на протестния вот. Така статуквото оркестрира политическия сектор в своя полза.

Отчитате ли като грешка, че ПП не инициира такъв антизадкулисен политически блок, което стана причина да се разпилеят и загубят много гласове, особено сред партиите извън парламента?

– Теоретично съм съгласен. Но практически се съмнявам, че това беше осъществимо при наличната динамика на кризи през последните 9 месеца. Иначе да – това е резонния подход: диалог с всички, които търсят промяна.

Математически анализ показва, че само сред партиите, останали под чертата, са потънали 5-6% от протестния вот. Пропуснахте ли с това шанса сега да бъдете мандатоносители?

– Да не забравяме, че има и близо 87 000 души, гласували с „Не подкрепям никого“. Това са още 7-8 мандата, пропуснати от политически активни хора, които трябва да бъдат адресирани.

По какъв начин ПП ще участва в изготвянето на Бюджет' 2023 при положение, че се очаква сблъсък на противоположни фискални философии?

– С ГЕРБ и ДПС имаме дълбоки различия по отношение на бюджетната философия. Ние вярваме, че приходната част на бюджета има резерви, а ефективността на разходната част е ниска. Така може да се прокара смислена политика по отношение на доходите.

Разговора води: Емил Янев

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *