ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Самоинквизиране

плакат

„Колко дяволи могат да се поберат на върха на една игла?

Този е сред основните въпроси на мрачното средновековие. Задължителен при разпитите пред съда на Инквизицията.

Ако кажеш повече от необходимото и достатъчното – ти търсиш дяволи. Ако кажеш по-малко – ти криеш дяволи в себе си. 

А санкцията и за двете е една – върви по дяволите!

По подобен начин много рижави коси и релефни женски тела са изпращани за отопление и осветление на мръсните и тъмни площади на окаяните средновековни градове.

Толкова за средновековието. Преди избори обаче у нас е подобно. Обсъждане на метафизика, а не на реални проблеми.

„Колко студена и тъмна зима ни очаква?”

Ако политикът каже „много”, пред съда на избирателя това изглежда страшно. Ако каже „търпимо”, то тогава го питат как ще стане това. И той трябва да отговори в комплект с уточняващия въпрос: „А вие къде бяхте досега, защо не го направихте?”

И резултатът от вота е инквизиционен, но не за политиците, а за самите нас.

Паралелът със средновековната безизходица е факт. На измислени въпроси – грешни, греховни отговори. В резултат – блокиране на развитието.

Няма газ. Колко да няма?

До изборите отговор нямаше. На следващия ден се оказа, че освен онази третина от нуждите ни, която ще ни пратят азерите, се подготвяла и една близка до акъла газова операция. Чрез нея, след като сме обезпечили парното на гражданите, ще задоволим и торовите си заводи. Азерите, както и ние, произвеждаме много азотни торове, за които основна суровина е газът. Те го правят, но все по-трудно и по-скъпо (заради застраховките) е да го прекарат до основните европейски пазари по море. И така: Азербайджан ни пращат допълнителни количества газ, нашите заводи бълват торове, които без затруднения пращаме от негово име на Западна Европа, а с част от получените пари си плащаме на Баку.

Значи от всяка ситуация има изход, стига въпросът за иглата и дяволите да не е преднамерено поставен така, че да е безответен.

Друг схоластичен спор.

"Колко ниска е избирателната активност?"

Официално обявиха 39.4% гласували, които са изчислени на база 6.6 млн избиратели. Но само ден след изборите научихме от данните от преброяването, че в България всъщност живеят 6.5 млн души. Така че избирателите са максимално 5.5 милиона. Което прави избирателна активност от близо 47 процента.

Ако пък отчетем активността само сред българите и турците в страната, ще я видим доста по-нависоко и от… 50-те процента. Тоест мнозинството българи гласуват и мантрата "75% не са си дали вота" не е вярна. Просто сме останали много по-малко, отколкото ни пишат.

Това, разбира се, е напълно грешен отговор, защото преброяването отчита хората с българска лична карта, които живеят в България, а броят на избирателите е равен на всички лични карти, зад които стоят българи, където и да са по света.

Отново схоластичен спор, с който ни пълнят главите в сутрешните студия и Фейсбук.

От друга страна отчетената от ЦИК избирателна активност въобще не е ниска, а средна за континента – в Словакия имаше избори с 19% активност. В различните страни поради народопсихологически причини и различни избирателни системи активността е различна. Темпераментните италианци например се изтрепват да гласуват – близо 64 процента. 

Но така е, средните величини винаги подвеждат. А разсъжданията на хора, публично натрапени като: експерти, аналитици, наблюдатели, само увеличават схоластиката и ни лишават от почиващо на познания мнение.

И така, объркани и ошашавени, ние си избираме спасители, а в деня след вота страдаме от тежък политмахмурлук.

По-лошото е, че и инициаторите на подобни теми попадат в небрано лозе. Как да обяснят, че реалните проблеми, които съзнателно са прикривали, сега им увисват на шиите. Пък и дали да се коалират или да се изолират?

Президентът Радев каза: политиците не искат да се ангажират с управлението на държавата, защото ги е страх от зимата. Ами, тогава да отиваме на следващи избори – през зимата или през ранна пролет, за да управляват през лятото.

Те и без това повече от един сезон не могат.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *