ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Скоро ще ядем само вносни плодове и зеленчуци

плодове и зеленчуци

Ние не произвеждаме самолети, фрегати и смартфони, но можем да се гордеем с качеството на отгледаните у нас плодове и зеленчуци. Може обаче да ни се наложи да забравим вкуса им, защото производители масово се отказват да засяват оранжериите през зимата, а овощари изкореняват дървета. Ако държавата не се намеси спешно, скоро българският потребител ще яде само вносни плодове и зеленчуци.

Причината за решението на земеделците са високите цени на енергията и разходите им, които са скочили средно със 120-150 процента. Огромна част от оранжерийните производители (80-90%) не са садили и не смятат да сеят "зимна продукция". Те обявиха нулева година, защото отопляването на парниците им така вдига цените на продукцията, че тя става съвършено непродаваема. Просто българите,

готови да похарчат 15-20 лева за кило домати са толкова малко,

че всички производители ще фалират едновременно.

Овощарите са на същия хал, но в малко по-различен вариант – мнозина от тях започнаха да изкореняват насажденията си, защото нямат пари и не виждат как ще посрещнат ударните разходи напролет. А провалят ли се тогава, влизат в онази спирала, от която се излиза само… на борсата за безработни.

Докато производителите се чудят как да оцелеят, вносни плодове и зеленчуци заливат пазарите ни. Вносът от Гърция, Турция и Северна Македония е много по-евтин, което в ситуация на криза е решаващо. Само за сравнение, по данни на Министерство на земеделието през 2021 г. у нас са произведени 74 000 тона плодове и 495 000 тона зеленчуци. А сме

внесли 401 000 тона плодове и 364 000 тона зеленчуци.

Следващата година картината със сигурност ще е много по-страшна.

Самото министерство признава, че сектор „Плодове и зеленчуци“ има висока добавена стойност и осигурява най-много работни места в земеделието – средно по трима на обработваем хектар.

Само преди броени дни заместник-министър Георги Събев участва в дискусия на тема „Как да се удвои производството на плодове и зеленчуци в България за 5 години“. Той увери участниците във форума, че управляващите ще помагат на сектора да расте и да се развива. Само че производителите продължават да се оплакват, че държавните и европейски субсидии, които министерството им разпределя, са повече от мизерни и не стигат за нищо.

През септември Държавен фонд „Земеделие“ изплати 340. 7 млн. лв. на 35 044 стопани по програма „Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна“. Таванът на помощта е до 62 000 евро (121 261 лв.) на предприятие. Утвърденият бюджет по схемата за 2022 г. е 426 млн. лв., като остатъкът от 85.3 млн. лв.

ще бъде изплатен след извършване на последващ контрол. 

Освен това, вчера (26 октомври) земеделското ведомство обеща на живодновъдите и земеделските производители допълнителна помощ от 64 млн. лева. Прекрасно, но… според фермерите тези средства също са недостатъчни, а и не всички ще получат по една-две

Дошло е времето държавата да се намеси и да подкрепи толкова важен за страната ни сектор. Няма лошо, че внасяме ябълки от Полша, моркови от Израел и чесън от Китай – нека има разнообразие на пазара. Лошото е, че родното производство хем никакво го няма на бял свят, хем българските плодове и зеленчуци гният по складовете въпреки доброто си качество. Все пак сме държава с доказани традиции в земеделието и подобна ситуация направо си е безобразие. И то по-чисто дори от тридневната подигравка с народа около избирането на парламентарен председател.

Както е тръгнало, едва ли българското производство ще изчезне, но ще намалее чувствително. Производителите вече са принудени да продават на възможно най-ниски цени – някъде

между микроскопичната печалба и откровената загуба

– само и само да да останат на пазара.

Поне от 20 години в земеделското министерство пишат стратегии и усвояват пари, но в крайна сметка секторът затъва във все по-дълбок батак. Резултатите показват, че досега не е взето нито едно работещо решение, напротив – производителите продължават да оцеляват въпреки министерството. Така че, ако началниците на земеделието продължат да я карат в същия дух и в най-скоро време не предложат някаква смислена дългосрочна стратегия за развитие на сектора, наистина в най-скоро време ще забравим вкуса на българските плодове и зеленчуци.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *