ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Службите разполагат с пътната ни карта с “Газпром”

Венко Сабрутев

Г-н Сабрутев, с каква кампания ПП смята да стопи изоставането от 5 пункта – стандартната едва ли ще е достатъчна?

– Бидейки сред хората, моята персонална социология показва съвсем различна картина. Искрено не вярвам на тези данни, защото знаем кои са агенциите, знаем кои партии са свързани с тях, знаем и колко струва всеки процент увеличаване или намаляване на резултата. Апелът ми към публиката е да не се доверява на социологията. Доверете се на това, което видяхте да се случва през последните 7-8 месеца: реалната борба с корупцията, увеличението на заплатите и пенсиите, безплатните детски градини.

Вижте цялото видео от интервюто с Венко Сабрутев ТУК:

 

И все пак, казано е "Надявай се на най-доброто, готви се за най-лошото". Българската политическа практика изобилства със случаи, в които, независимо от съмненията в социологическите прогнози, много партии и политици неприятно са се разминавали с очакваното. В какъв дизайн ще конструирате кампанията, за да гоните изборна победа?

– Нашето послание е ясно: да довършим работата си. Хората трябва да видят какво реално беше направено от ПП. Това не са празните обещания на ГЕРБ.

ГЕРБ има огромно влияние в много от медиите, а именно в медиите се печелят и губят избори. Усещате ли ефекта на бумеранга – тръгнахте срещу корупцията, а хора от клептокрацията ви нарочиха за корумпирани; лансирахте образовани хора, а необразованите ви обявиха за невежи…

– Искаме да вярваме, че хората са разумни и образовани.

Изборите обаче се решават на най-масовото равнище, което лесно се поддава на манипулации.

– Хората няма как да не забележат, че пенсиите 12 г. целенасочено бяха държани на ужасно ниски нива – над милион българи едвам оцеляваха под линията на бедността, с дневни пари колкото за кутия евтини цигари.

Всеки от претендентите за парламента се кълне в светли хоризонти и благоденствие, ако избирателите го предпочетат. Какви са икономическите аргументи и инструменти зад обещанията на ПП?

– Доверете се на това, което реално се случва. Когато ние спрем корупцията, в България ще останат огромни пари, с които ще направим държавата прекрасно и справедливо място за живеене. Докато другите дават обещания, ние вече направихме първите крачки в тази посока.

Но борбата с корупцията не стигна до правосъдната система.

– Абсолютно сте прав и искрено съжаляваме, че коалиционните ни партньори, които преждевременно напуснаха коалицията, саботираха възможността да направим цялостната съдебна реформа. Внесохме изцяло нов закон за КПКОНПИ и само си представете колко нови затворници можеше да има сега, ако бяхме успели да завършим реформата. Но щом преборихме титаничната корупция на ГКПП „Капитан Андреево“, коалиционните ни партньори мигновено излязоха от коалицията.

През миналата година ПП се появи на крилете на големите надежди и мечти, заговорихте за нови заводи за електрически автомобили, за използване на геотермалната енергия, за колосални външни инвестиции, за тунели и мостове. Как ще върнете хората обратно към мечтите им?

– Като говорим за ключови индикатори, чуждите инвестиции по време на нашето управление са три пъти повече, спрямо същия период на миналата година. Ето ви реален резултат. Постигнат в сложна коалиционна среда. Друг важен индикатор е индексът на индустриалното производство – рекордна стойност откакто се води статистиката, а ръстът на БВП беше над средния за ЕС. Имаме милиард и половина излишък в хазната – предадохме държавата на плюс. Минусът беше 2 млрд., но във външния дълг – всеки българин дължи между 300 и 400 лв. по-малко, вследствие на нашето управление. Индикаторите сочат категорично, че през тези 7 месеца държавата е била управлявана добре.

Вие бяхте зам.-председател на Комисията по бюджет и финанси в НС. Как оценявате доводите на опонентите ви срещу бюджета и критиките, че в него отсъства тригодишна прогноза, че през следващите години ни чакат гигантски дефицити и че той ще трябва да се актуализира наново?

– Относно прогнозата, това беше опорка, създадена от бившите ни коалиционни партньори, които напуснаха управлението и хвърлиха държавата под влака, в спиралата на кризи и избори. Тази опорка е лесно оборима. В актуализациите не се правят нови тригодишни прогнози, това не е практика. Първият бюджет през март съдържаше тази тригодишна прогноза. Впрочем, ние сме първото управление, които само поиска актуализация в средата на годината. Това са най-добрите световни практики, във Франция бюджетът се актуализира три пъти годишно – за да се прецени дали икономиката върви в правилната посока и да се даде фокус там, където има забавяне. За разлика от нас, те пренасочват финансовите си ресурси според моментните нужди.

Казвате, че бюджетните актуализации не са признак на недалновидност, а на гъвкавост?

– Те са признак на изцяло нов тип управление. Да вземем пример от бизнеса – там се прави годишен бюджет, но той се актуализира на всяко тримесечие.

Ако управлявате вие, актуализациите на бюджета ще се превърнат ли в редовна практика?

– Да, те ще се превърнат в най-добра практика. В началото на годината нямаше индикации за война и за голяма инфлация. А всичко това се случи. Преди дни запитах Теменужка Петкова къде е „пътната карта“ от договора ни с "Газпром". Защо споменавам това? Защото в обществото се знае, че има доклад на службите до тогавашния министър-председател Борисов, с копие до неговия министър на енергетиката. В този доклад се казва, че изграждането на "Турски поток" ще даде възможност на Русия да влезе във война с Украйна – това е руска тръба, която заобикаля Украйна, по нея тече руски газ за руски клиенти, платен с парите на нашите данъкоплатци. Държавата ни е поставена на колене, тя е продадена на Русия. За сметка на българския национален интерес.

Куриозно е, че официален документ като станалата легендарна „пътна карта“ може да изчезне безследно. Във времето на нашия мандат не успяхте ли да го изискате?

– Търсихме в Министерството на енергетиката, търсихме в Министерския съвет, търсихме в парламента – няма! Но самата Теменужка Петкова се изпусна, че службите са открили тази „пътна карта“. Прокуратурата трябва да прочете какви ангажименти към Русия и "Газпром" са поели от ГЕРБ за развитието на газовата инфраструктура в България. И защо държавата ни не разполага с копие от този стратегически документ.

Ако парламентът го изиска, службите трябва да го предоставят.

– Това ще направя аз лично, когато се върнем в управлението. Знаели ли са Борисов и Петкова, че "Турски поток" ще доведе до войната на Русия срещу Украйна? Именно тази война доведе инфлацията в Европа и България.

Сред депутати от последния парламент се говори, че през ръцете им е минал и друг секретен доклад на ДАНС – за определени действия в "Лукойл", довели до злоупотреба с монополно положение. Вие попадали ли сте на този документ?

– Има такъв документ. Съставена беше и нарочна временна комисия в парламента, която показа, че въпросното „левче“ изобщо не съществува. Да погледнем какво се случва в Европа. Ако в България се крадеше едно левче, то поне в една европейска държава цените на горивата щяха да са по-евтини с въпросния лев.

Аргумент на опонентите е, че в Европа преработват сорт "Брент", а нашата рафинерия работи с по-евтиния руски сорт "Урал".

– Ще стигна и до тази опорка. България е в топ 3 на държавите с най-евтини горива в Европа. В съседна Гърция А95 е 4.10 лв. при 3.10 у нас. В Сърбия, която преработва 100% руски петрол, горивата са по-скъпи с 30-40 стотинки. И при на-големия приятел на Путин – Орбан, е така, той също ли краде това „левче“?

Нека тогава обясним ценообразуването на българския петролен пазар, защото контрааргументите са, че в предвоенните времена, при сходни нива на международните борси, крайните цени са били около 2.50 лв. за литър. Защо се получава тази разлика в цени и преценки?

– Първо – малко предварителна информация. Проблемът с горивата у нас започва с пристанището за разтоварване на суровината – държавно пристанище, дадено през 2011 г. от правителството на ГЕРБ на 35-годишна концесия. И то на цената на три магазина в мол – 1 млн. лв. годишна такса. Как да има конкуренция, когато само един може да внася евтино гориво? Спомняте ли си кой играеше карти с шефа на "Лукойл България"? Бойко Борисов. Имаме затапен вход, даден на "Лукойл", след това идва частен преработвател, който играе на карти с българския премиер. После е ред на данъчните складове, които са по средата между рафинерията и бензиностанциите и 90% от тях се държат от "Лукойл". Ето как законът е направен така, че никъде да няма конкуренция.

Но същият, човек, който е играл на карти казва: по мое време цената беше 2 лв. за литър, сега е 3.50 лв. – при едни и същи цени на международните борси.

– Крайно време е ръководството на КЗК да бъде сменено. И да започне да работи, а цените на горивата да отидат на пазарен принцип. Знаете кой е председател на тази комисия – топ човек от ГЕРБ, майката на депутата Ненков.

Но вие не успяхте да го сторите в управленския ви мандат.

– Защото не ни стигна времето. Стартирахме процедурата, но отново ни провали същият коалиционен партньор, който хвърли държавата под влака.

Имаше доста симптоматичен случай – точно когато заговорихте за отстъпката от 25 ст. на литър от масовите горива, цените на бензиностанциите скочиха с над 30 стотинки. Не отидоха ли усилията ви пак в джобовете на търговци и монополисти?

– Когато лансирахме мярката, това беше период на ежедневен ръст на цените на горивата по международните борси. Това беше ясно таргетирана мярка. Масовият потребител получи по-справедлива цена. Така натиснахме инфлацията, за да не скочи допълнително.

Защо всички ваши политически опоненти заявяват на избирателите, че реалната цена на бензин и дизел на колонка е 2.50 лева? Какво казва ПП на гражданите по темата?

– Много е просто. Ако изкуствено направиш горивото 2.50 лв., а на пазара е 3.50 лв., задачата е много лесна за смятане. Обемът на горива у нас е 6 млрд. литра на година. При положение, че държавата субсидира с един лев, това са 6 млрд. лева. Значи трябва да се затварят болници и училища. Всеки, който обещава подобно нещо трябва да знае, че с него ще фалира държавата или ще я хвърли в свръх заеми. Чист популизъм.

Ако продължим едно банално клише, какъв кон в момента язди задкулисието – бял или черен?

– Задкулисието е силно уплашено. Защото като се върнем в управлението, ще си довършим работата.

Разговора води: Емил Янев

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *