ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Софийската културна сцена е потънала в тежък провинциализъм*

Асен Асенов - журналист - продуцент

Асен Асенов

 

Софийската културна сцена е потънала в тежък провинциализъм, в изолация, в локалност. Част от агентите на промяната още са в града, но са притиснати в ъгъла, обезмечтани са от устойчивата власт на посредствеността.

33 години откакто България е част от свободния свят и 15 откакто е столица на държава, член на ЕС:

  • София има едно единствено голямо културно събитие, което присъства достойно на европейската културна карта – София филм фест. То има много по-голям потенциал, но развитието му е спъвано от непрогресивна администрация.
  • София е единствената европейска столица, в която публиката няма регулярен достъп до съвременно конкурентноспособно европейско културно съдържание
  • в София по време на пандемията, бяха оставени да фалират над 90% от организаторите на концерти. Ако се чудите защо няма концерти в София – това е причината. Скоро няма да има нищо друго, освен (рядко) комерсиални музикални събития. В Брюксел например си имат общинска структура, която представя концерти на инди банди от цял свят.

Ако си между 16 и 35 годишен в София и следиш какво се случва на музикалната сцена даже в съседните столици, можеш да изпаднеш в дълбока депресия. Затова още на 18 си избираш друга европейска столица, в която отиваш да учиш.

Инвестициите на големи международни компании, които управляват call центрове и обслужващи структури на големите световни социални мрежи, доведоха в София хиляди млади европейци от всички краища на континента.

София им предлага няколко нощни клуба, но там рядко идват звезди от европейската електронна клубна сцена.

В София все по-рядко се организират големи международни изложби, а когато това се случва (о, чудо!), обикновено е частна инициатива.

София отдавна е спряла даже да мечтае за някакво позициониране на европейската културна карта. София няма европейски амбиции.

Единственото постижение през последните 4 кметски мандата е Топлоцентрала.

Щеше да е чудесен културен център в един от големите квартали на София, но ако е единствената гордост на столичен европейски град, сами се позиционираме там, където сме. Радваме се на малкото, защото доскоро и него го е нямало.

Кога за последно сте водили в София децата си на съвременен цирк от Франция, Белгия или Швеция?

Кога за последно сте гледали съвременна опера в София от европейски автор?

Колко често ви се случва да видите в афиша на града важно име от съвременната европейска театрална или танцова сцена? Или от сцената на визуалните изкуства?

Някой следи ли колко посредствен изглежда културният афиш на София в сравнение с този на Букурещ, на Белград, на Будапеща, на Прага…?

Не, ние вече не живеем в зона с рестрикции за придвижване.

Живеем в Европейския съюз – безапелационният център на световната културна сцена.

Ние сме част от този съюз, но това по нищо не личи от културния афиш на града!

София, време е да се става!

 

____________

* Текстът е публикуван във Фейсбук профила на автора. Без редакторска намеса.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *