ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Вече не ни трябват борци, а “контрольори” на ГЕРБ във властта *

48 Народно събрание - мандати - разпределение

Никола Янков

Изказването на Христо Иванов – от името на ДБ, за предварителен отказ от разговори с ГЕРБ е разочароващо. Тогава правителството ще е ГЕРБ+ДПС+БСП. Познават се добре, работят заедно прекрасно от много години. Избраха двама главни прокурори и Пеевски за шеф на ДАНС.

Корнелия Нинова няма ход освен да е във властта и да си купува с постове и държавни пари лоялност сред актива. Иначе ще е пътник до Коледа. Готова е за коалиция с ГЕРБ веднага. За всеки случай ще поканят и Стефан Янев за патерица, а той националноотговорно ще е готов на всичко, за да се закачи. Така ще са 140 депутати, бетон мнозинство. Сигурен пълен мандат. След година-две, като изгладнее достатъчно, ще си купят и Костадин Костадинов. Евтино, с държавни пари. Тогава ще минат 160 депутата и ще могат да променят каквото си искат в тази държава. Ще си подредят добре ВСС, всички регулатори, съдилищата…

А ДБ ще си останат “принципни” борци срещу “статуквото” в опозиция още поне два мандата. Докато държавата отива на кино – тоест наляво и на изток извън Европа, с опоскан бюджет и доста повече дългове. Със застой в икономиката, умрели медии, бягащи инвеститори и в международна изолация. И още милион млади хора ще я напуснат окончателно.

Не ни трябват пози на борци и празни патетични речи, трябват ни политици, които да контролират ГЕРБ в управлението. И да гарантират европейския път за развитие на страната точно сега. Да гарантират членството в еврозоната, Шенген, интеграцията в НАТО. Стимули за частния сектор. Хората гласуваха така, не е виновен Борисов. Как ще стане по-добре след още един мандат на ГЕРБ+ДПС+БСП? Това е безотговорна позиция. Има начин за контрол върху обществените ресурси в коалиционен формат. И има политики, които ще доведат до драстично намаляване на корупцията – ако ДБ не ги знае, да пита и поиска помощ от хора, които знаят.

ДБ трябва да си запретне ръкавите и да си поизцапа малко ръцете най-накрая, стига с това бягство от отговорност, стига с тоя страх. Стига с тази хронична опозиционност. Това е някаква заучена безпомощност, маскирана като принципна позиция. Хората гласуваха за ДБ, за да я видят в управлението, за да е спирачка пред геополитическия завой към Москва, популистките икономически политики и кражбите на публични ресурси. С фейсбук политика няма да стане.

Тази опорка за “дестабилизация на България” е пълна глупост. По-стабилно правителство от ГЕРБ+ДПС+БСП+Янев няма да сме имали от 33 години. Така гласуваха хората, никой няма да излезе по улиците. “Дестабилизация” ще има само в балона на ДБ във фейсбук. Защо се вкарваме сами в този сценарий?

––––––––––––––

* Текстът е публикуван във Фейсбук профила на автора. Заглавието е на редакцията.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *