ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Задкулисието не се променя, сменят се бушоните

Михал Камбарев

Г-н Камбарев, минава ли ви през ум, че 48-ото НС би могло да прокара каквито и да било реформи, влизащи във визията на ПП, след като ГЕРБ и ДПС имат 103-ма депутати, а още трийсетина от други парламентарни групи, са готови да се присъединят с телата си за стопирането на всякакви радикални промени, особено в съдебната система?

– Напълно сте прав. Но нека разделим проблемите на две групи. Едните трябва задължително да бъдат гласувани в това 48-мо НС – Законът за Бюджет' 2023 и пакетът от 22 закона по Националния план за възстановяване и устойчивост. Който реши да ги саботира, ще се самоубие.

Вижте цялото видео от интервюто с Михал Камбарев ТУК:

 

Бюджетът ще бъде приет с много скандали, а законите по НПВУ вероятно ще минат в по-смирена обстановка. Отвъд тези действия обаче какво може да даде 48-ият парламент на българския народ, след като редовният кабинет е илюзорен?

– Надявам се даде яснота кой къде стои и за какво се бори. Аз също не очаквам животът му да е много дълъг, но това не означава, че не може да бъде продуктивен. Ако за няколко месеца успеем да приемем дори част от предложените от нас законопроекти – за ново вдигане на пенсиите и за обвързване на минималната работна заплата със средната, това би било добре, защото по тези теми не би трябвало да срещнем рационална съпротива. За съжаление обаче в парламента рациото често отстъпва на политическите възгледи.

Говорите за месеци, но за да просъществува повече месеци, този парламент трябва да излъчи правителство. Не тече ли вече обратното броене за следващите избори?

– И да, и не. Надявам се ГЕРБ да понесат отговорността си и да съставят кабинет. Но ако се изложат и не направят нищо, между втория и третия мандат сроковете могат да бъдат силно удължени от президента, за да се решат неотложни задачи.

Говорите често за социално законодателство, не се ли притеснявате, че ог ГЕРБ ви характеризират като крайно леви? И как ще намерите общ език с тях в дебатите по Бюджет' 2023?

– Относно дефиницията за ляво и дясно, с ГЕРБ трудно ще се разберем. Ние сме се определили като център и точка по въпроса. А какво е тяхното мнение, не се интересувам особено. За изминалите седем месеца се уверих колко приказките и действията се разминават при тях. Иначе има достатъчно законопроекти, по които можем да намерим допирни точки с ГЕРБ. Първостепенни са борбата с корупцията и овладяването на кризите.

И пак се връщаме на познатия ступор – за да блокират правосъдната реформа, на ГЕРБ и ДПС им трябват 80 депутати, а те разполагат със 103-ма. Как тогава да се прокара борбата с корупцията? И как ще се противопоставите на тезите, че корупцията е маловажна, в сравнение с беднотията и унизителното снишаване по темите с войната в Украйна?

– Като човек, избран в Смолянския район, виждам, че там големият проблем не е корупцията. Средностатистическият човек в област Смолян в момента пита "Къде са му дървата за зимата?"

Отговорът на този въпрос не беше ли даден от ДПС преди изборите?

– Където се раздават, вече се раздадоха за съответните заслуги. Но има и такива, които не са решили проблема си. Съдебната реформа трябва да върви паралелно с облекчаването на живота на хората.

Тогава идва резонният въпрос: как ще извадите от бедността над 2 милиона българи, за да ги избавите от опеката на крайнодесни и крайнолеви популисти, които получават добри резултати на избори без да предлагат решения?

– Колкото и банално да звучи, с време и с доверие. В Родопите един от големите проблеми е феодализацията на общините. Под дълбок феодализъм са общини Доспат, Борино, донякъде Рудозем. Срещу избори там на хората им се нарежда да носят списъци с гласове за "възложителя". Иначе си губят работата. Не може кмет да притежава 70% от града и хората да очакват да живеят добре. Животът в малките селища е коренно различен от този в София, Варна и Пловдив.

Идваме си на думата – за да бъде изкоренена беднотията, трябва да се отвоюва държавата. За да се отвоюва държавата, трябва да се прокара правосъдна реформа. А, за да се прокара тази реформа, е нужно реформаторско мнозинство, каквото в 48-ото НС очевидно липсва. Какво тогава този парламент реално би могъл да свърши за хората?

– Прав сте! Не съм оптимист, че този парламент ще направи голямата съдебна реформа. Но слонът се яде на хапки. В предишното Народно събрание елиминирахме специализираното правосъдие – една от бухалките на статуквото. Сега ще реформираме КПКОНПИ, а в следващия парламент ще продължим с нови стъпки. Засега задкулисието не се променя, променят се бушоните.

Значи ли това, че положението е безнадеждно?

– Не. Нито са непобедими, нито са всемогъщи. На тези избори беше задвижена цялата машина, обслужваща статуквото. Резултатът им обаче не беше особено впечатляващ.

У нас функционира олигархичен модел по руски образец, който трудно може да бъде разклатен с щракване на пръсти. Оценявате ли мащаба на системата?

– Системата е огромна. Дълго не осъзнавах дълбочината ѝ. Но ето ви актуален случай от Рудозем. Получаваме информация за купуване на гласове в двора на училище и подаваме сигнал. Пристигат полицаите и започват да се карат на човека защо е подал сигнал. Впоследствие разбрах, че полицията е прегледала видеозаписите, но само отрязъка от няколкото минути, в които покупко-продажбата не е фиксирана. Стана ми ясно, че "мръсната машина" функционира на всички нива.

Забелязахте ли във вашия избирателен район разлика в действията на правораздавателните органи при предишния служебен министър Рашков и сегашния Демерджиев?

– Не искам да атакувам г-н Демерджиев, защото смятам, че той също желае промените. Разлика обаче имаше. На миналите избори в една община бяха подадени 3000 протокола относно проверки за купен вот, тази година имаше само 13 протокола.

Появиха се информации за сериозна мобилизация на ромския вот в полза на две партии – ГЕРБ и ДПС. Анализирахте ли тази тенденция?

– Засега нямам анализ за последните избори, но чувам нещо позитивно – че в ромските махали започват да разсъждават трезво. Хора там вече смятат, че е глупаво да продават гласа си за 100 лв., след като реформите им носят повече пари – безплатни детски градини, увеличение на майчинските… Вижда се пробуждане.

Математическото разположение в пленарна зала не е в полза на промените. Какъв тест на парламентарните настроения прави ПП с кандидатурата на Никола Минчев за председател на НС?

– Няма тест. Издигнахме достоен човек.

Кой ще води ПГ на ПП?

– Г-н Андрей Гюров отново ще бъде председател на нашата парламентарна група.

Отчитате ли като грешка, че влязохте в играта на разменени ценности с ГЕРБ и ДПС? "Продължаваме промяната" беше символ на надеждите и мечтите, не трябваше ли да фокусирате кампанията си в тази посока?

– Грешка беше, че залитнахме по обяснения и нападки. Може би щеше да е по-добре да проведем положителна кампания, без да се съобразяваме с приказките на ГЕРБ и ДПС.

Имате ли усещането, че и следващите парламенти ще са с кратък живот?

– Ако не бъде поета истинска отговорност, явно ще бъде така. Приказките, че ГЕРБ били евроатлантици, а "Възраждане" евразийци не важат. Трябва да намерят общ език и да взимат общи решения, както в нашата коалиция го направиха проатлантическата "Демократична България" и проруската БСП. Проблемът ни с ГЕРБ е, че им нямаме доверие.

Вероятно познавате лошия опит на НДСВ, която рухна като картонена кула поради слаба организационна дейност по места. "Продължаваме промяната" изгради ли вече своите регионални структури?

– Прав сте. Подценихме тази дейност, но работим по структурите.

Набелязали ли сте вече кандидати за кметове за решаващите местни избори догодина?

– На някои места да!

Разговора води: Емил Янев

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *