ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Законът за Конституционния съд се нуждае от спешен ремонт!

 

 

 

Обявяването за неконституционно решението за избора на председател на КЕВР може да се тълкува така, че предният ръководител все още е на поста си. Трябва да се възстанови Иван Иванов. Ще бъдат недействителни решенията, взети с решаващия глас на председателя. Това коментира юристът и специалист по конституционно право д-р Борислав Цеков за "Твоят ден" по NOVA NEWS.

 

 

Лидерът на ПП "Изправи се България" Мая Манолова предложи решение на кризата с КЕВР, съобщават от пресцентъра на партията. Тя призова депутатите да гласуват промени в Закона за енергетиката.

Тя изтъкна, че в Закона за енергетиката има пропуск – не е предвидено да се прави избор на заместник- председател, който да изпълнява функциите на Председателя, когато той отсъства или е в отпуск или болнични.

Тази празнота в закона е запълнена в Правилника за дейността на КЕВР, като е предвидена възможност Председателят на КЕВР да упълномощава някои от членовете на КЕВР да изпълняват функциите на Председателя в негово отсъствие. Но в случая, Председателят на КЕВР не може да упълномощи друг член на КЕВР, защото вече публично е известно, че той самият е незаконно избран.

 

 

"25 години съм ръководител в правен отдел, ако ми се беше случило да направя такъв гаф, щях да се чувствам много зле. Толкова много глупости се случиха в рамките на 24 часа"

Това каза в ефира на БНТ Радомир Чолаков от ГЕРБ по повод случая с КЕВР.

"Тези грешки взривиха цялата рамка на енергетиката. Щяхме да назначим веднага директор на КЕВР, така се излиза най-добре от създалата се ситуация. Ние от ГЕРБ така бихме постъпили", допълни Чолаков.

 

 

"С днешното решение очевидно се казва, че изборът на НС на председател на КЕВР е противоконституционен. Това има значение по отношение на валидността на актовете на комисията и по отношение на работата на комисията".

Това каза на брифинг председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Станислав Тодоров.

По отношение на валидността на решнията на КЕВР, които имат директно отношение към сметките на бита, както за електричество, отопление и газ, Тодоров обяви:

"В сектор електроенергетика комисията прие решение за новите цени на електричеството от 1 юли 2022 година. Тези цени предвиждат минимално увеличение от 3 процента, когато в цяла Европа цените се вдигат с над 50%, в някои държави над 80%. КЕВР намери ресурси в системата и увеличи цените за българските потребители за следващите 12 месеца само с 3%.", каза Тодоров.

По отношение на газа: "Бяха предприети много мерки от комисията, по отношение на либерализацията на търговията, осигуряването на механизъм, по който "Булгаргаз" да си набавя необходимите количества, така че да задоволи потреблението в условията на спрени доставки от "Газпром", каза Тодоров и добави и сертифицирането на втората тръба от Гърция за доставки на газ.

"От този момент нататък България не зависи само от един доставчик и само от една тръба. Затова аз съм оптимист по отношение на доставките и осигуряването на газа за в бъдеще", каза председателят на КЕВ

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *