ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Защо му трябваше на Мъск да купува “Туитър”?

мъск

Преди да си вкара автогол, като купи „Туитър“ за 44 млрд. долара, Илон Мъск бе супер звезда с безупречна репутация. За него може да се каже много. Той е гений със забележителни заслуги в науката, инженер, изобретател, бизнес магнат, инвеститор, милиардер, основател на космическата компания "Спейс Екс" и и съосновател "Тесла Моторс".  Мъск оглави и класацията на "Форбс" на най-богатите хора в САЩ със състоянието от 251 млрд. долара. Човек да се чуди защо му трябваше да си причинява толкова проблеми с компания, в която очевидно всичко го изнервя.

Като влезе за пръв път в компанията той обяви, че е "абсолютист на свободата на словото" и вижда Туитър като "де факто градски площад". Той се закани да направи платформата "по-добра от всякога" чрез промени в прозрачността на алгоритмите,  начина на удостоверяване на самоличността на потребителите и елиминиране на спам ботове в нея.

Вместо това, с идването му си тръгнаха всички висши мениджъри – едни по собствено желание, а други бяха изгонени. След това Мъск освободи около половината от служителите и "резултатите" взеха да идват един след друг.

Като начало, най-активните потребители на "Туитър" се се насочиха към други социални мрежи, раздразнени от въвеждането на абонаментна такса от 8 долара на месец, срещу която получават синя отметка "Истински профил".

На 10 ноември милиардерът съобщи, че "Туитър“ може и да фалира, защото

има дългове от 13 млрд. долара и лихва от 1.2 млрд. долара, 

която трябва да плати до 10 ноември 2023 година. Плащане, което надвишава годишните приходи на фирмата.

А на 16 ноември (сряда), Мъск информира служителите в "Туитър", че в срок от 24 часа трябва да решат уравнението "Оставам – напускам". Ако останат – ще трябва да работят "дълги часове при висока интензивност". Инак всеки, който реши да си събере багажа, получава обезщетение в размер на три работни заплати.

Всъщност, словосъчетанието "трябва да решат уравнението" е по-скоро метафорично, защото "предложението" на милиардера си е чист ултиматум. 

"Всеки от служителите на "Туитър", който не е кликнал върху линка "Искам да бъда част от новия Т"уитър", до утре ще се смята за напуснал“, написа Мъск в мейл до служителите си.

Това решение явно е взето под състояние на афект, защото малко по-рано двама инженери от компанията (единият от тях е Ерик Фронхьофер, който работи по приложението на "Туитър" за мобилната операционна система "Андроид") заявиха, че Мъск "въобще няма предсатва за какво става въпрос“. Коментарът е по отношение на техническите параметри и кодовете.

Ексцентричните изцепки на Мъск, освен възмущение по форумите, може да му докарат и високи сметки за адвокати, защото се очаква

много служители да пратят милиардера на съд.

Те са назначени с условия по договорите, в които ясно се казва колко са „дългите часове" труд. Ако иска да преговаря за допълнителен труд, това е друго нещо, което се случва по съвсем други процедури.

Явно милиардерът обаче е забравил в кое време живее. В Съединените щати има глад за квалифицирана работна ръка, защото технологичните компании наистина взеха да стават прекалено много. Затова хората  ИТ-сектора  сменят работните си места по-често и от носни кърпи, а работодателите взеха да ги ухажват с какви ли не екстри, включително 4-дневна работна седмица и социални бонуси.

Така че заплахите на Мъск звучат глупаво и анахронично, а поведението му продължава да учудва с арогантността си. Най-странното обаче е друго: как така, един от най-прогресивните умове в съвременния свят, създал изумително много добавена стойност, е на път да се превърне в робовладелец и упадъчен тип, когото хората ще бягат като дявол от тамян, независимо от парите, които им предлага.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *