ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Кодекса за застраховането разпали дебати в Парламента

Промените в Кодекса за застраховането, които парламентът прие на първо четене, противопоставиха депутати от различни парламентарни групи и Министерството на финансите.

Зам.-министърът на финансите Людмила Петкова обясни от трибуната, че препоръката е държавата да гарантира нормалното функциониране и да осигури финансовата стабилност на системата “Зелена карта” в България. Самото национално бюро работи по вътрешните правила на Съвета на бюрата, но те не се спазват и ние трябва да гарантираме зачитането им, подчерта тя. 

Освен по текстовете, имаше и спор за срока, в който депутатите да внесат писмени предложения между двете четения. Отхвърлено беше искането на председателя на икономическата комисия Мартин Димитров той да е три дни. Като контрааргумент председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова посочи, че има редица негативни становища по законопроекта и изказани от депутати притеснения.

Румен Гечев от БСП обърна внимание, че с промените се задължават българските застрахователи автоматично и безусловно да правят преводи по претенции при инциденти зад граница на български автомобили, които са застраховани. Той добави, че няма такова изискване към страната ни за включване в ERM II. Компаниите трябва да плащат при застрахователно събитие, когато застрахованият си е платил премията, но няма как да поставяме под риск застрахователния сектор и финансовата ни система, категоричен е той. Гечев изтъкна още, че през последните години са установени редица документни измами за фалшиви инциденти, при които застрахователите плащат.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *