ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Парламентарна еуфория около НПК

Парламент Атанас атанасов Божидар Божанов Калина Константинова Костадин Костадинов Елисавет Белобрадова

Народното събрание прие на първо четене два законопроекта за промени в Закона за съдебната власт – на Министерския съвет и на „Възраждане“.

Промените, предложени от „Възраждане“, бяха одобрени със 117 гласа „за“, 20 – „против“, 48 депутати се въздържаха. Подкрепа дадоха ГЕРБ-СДС, ДПС, „Възраждане“ и „БСП за България“.
Парламент Вежди Рашидов Десислава Атанасова Георги Свиленски
Законопроектът на служебното правителство, включен в Националния план за възстановяване и устойчивост, получи 166 гласа „за“, без „против“ и 28 – „въздържал се“.
Дебатите по двата законопроекта продължиха близо четири часа.
С проекта на Министерския съвет се урежда правомощието на съответната колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) за приемане на Кодекс за етично поведение на българските съдии, съответно Кодекс за етично поведение на българските прокурори и следователи, като се отчитат спецификите на съдийската и прокурорската колегия и различията в професионалния статус и служебните задължения на магистратите. Промените в Закона за съдебната власт на „Възраждане“ въвеждат механизми за завишен контрол на дейността на главния прокурор и административните ръководители на органите на съдебната власт.
Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *