ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Байдън поиска производителите на инсулин да свалят цените

инсулин Илай Лили Eli Lilly

Вчера един от най-големите производители – Eli Lilly – обяви намаляване на цената със 70 на сто

Президентът на САЩ Джо Байдън обяви, че и други фармацевтичните компании ще трябва да намалят цените на инсулина, след като корпорацията “Илай Лили” (Eli Lilly and Co) съобщи, че ще продава по-евтино популярното лекарство за лечение на диабет, предаде Ройтерс.

“Илай Лили” обяви вчера, че от четвъртото тримесечие на тази година сваля със 70 на сто цените на най-популярните инсулинови лекарствени продукти “Хумалог” (Humalog) и “Хумулин” (Humulin).

“Инсулинът се използва от над 100 години и разходите за производството му възлизат на 10 долара за флакон”, заяви Байдън. Той подчерта, че пациентите са принудени да плащат по “триста, четиристотин, петстотин долара” на месец за това лекарство. 

“Големите фармацевтичните компании неоправдано ви вземат толкова много пари за него и формират рекордни печалби. Това няма да продължава повече”, каза президентът на САЩ, цитиран от “Уолстрийт джърнъл”.

Законът за намаляване на инфлацията, приет в САЩ, предвижда месечните разходи за инсулин да възлизат на не повече от 35 долара за пациентите, които са осигурени от федералната здравноосигурителна програма “Медикеър” (Medicare). Джо Байдън настоява да бъдат въведени пределни цени за инсулина и за пациентите, които са осигурени от частни здравноосигурителните фондове, отбелязва “Уолстрийт джърнъл”. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *