ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Байдън и Шолц обещаха постоянна подкрепа за Украйна

шолц, байдън

Президентът на САЩ Джо Байдън и германският канцлер Олаф Шолц обещаха постоянна подкрепа за Украйна, предаде ДПА. Двамата, които са сред най-близките съюзници на Киев, са обсъдили войната по време на лична среща в Белия дом. Това е второто посещение на германския канцлер в Белия дом за близо 15-те месеца след встъпването му в длъжност. Той беше за първи път във Вашингтон в началото на февруари миналата година, когато темата за Украйна също играеше централна роля.

В кратко изявление, публикувано след разговорите, Белият дом съобщи само, че Байдън и Шолц са говорили за “продължаващите усилия за предоставяне на сигурност, хуманитарна, икономическа и политическа помощ на Украйна, и за важността да се поддържа глобална солидарност с народа на Украйна”, както и по други глобални въпроси. Посещението на канцелра на Германия е било без журналисти и бизнес делегация, без пресконференция след официалната среща с президента на САЩ.

Байдън благодари на Шолц за предоставената военна подкрепа за украинците и определи като историческа решимостта на Германия да се откаже от руските петролни продукти. Шолц подчерта добрите отношения със САЩ. Двамата направиха кратки изявления в Овалния кабинет, преди да се оттеглят за лична среща при закрити врата.

“Искам да Ви благодаря, Олаф, за силното и стабилно лидерство. Казвам го искрено. Това промени света. Заедно изпълнихме обещанието си. Включихте се, за да предоставите военна подкрепа от критично важно значение и знаете ли, мога да твърдя, че освен военната ви помощ, моралната подкрепа, която оказахте на украинците, беше пълна”, заяви американският президент.

“Наистина е важно, че действахме заедно, че се организирахме и оказвахме необходимата подкрепа за Украйна през цялото това време. В този момент смятам, че е много важно да изпратим послание, че ще продължим да го правим толкова дълго, колкото е необходимо”, изтъкна германският канцлер.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *