ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Белият дом отхвърли връзка с взривовете на “Северен поток”

изтичане газ взривове балтийско море северен поток

В публикация на американския разследващ журналист Сиймур Хърш се твърди, че газопроводите са атакувани по заповед на Джо Байдън

Белият дом заяви, че публикуваната в блога на американски разследващ журналист информация, в която се твърди, че Съединените щати са замесени в експлозиите на газопроводите “Северен поток”, е “абсолютно фалшива и пълна фикция”, предаде Ройтерс.

Агенцията посочва, че не е успяла да потвърди публикуваната в блога на американския разследващ журналист Сиймур Хърш информация, в която се твърди, че през септември срещу “Северен поток” е била извършена атака по заповед на президента на САЩ Джо Байдън.

“Това е абсолютно фалшиво и пълна фикция”, заяви говорител на Съвета за национална сигурност към Белия дом. Представители на ЦРУ и Държавния департамент също отрекоха истинността на информацията.

Швеция и Дания, в чиито изключителни икономически зони станаха експлозиите, казаха, че взривовете са били в резултат на саботаж, но не посочиха коя страна смятат за отговорна. САЩ и НАТО също нарекоха случилото се “акт на саботаж”. Москва обвини Запада за експлозиите. Нито една от страните не е представила доказателства, обобщава Ройтерс.

Изграждането на газопровода “Северен поток” 2, който бе замислен да удвои количествата, които Русия може да доставя директно на Германия, приключи през септември 2021 г. Той обаче така и не влезе в експлоатация, след като Берлин отказа да го сертифицира броени дни руската инвазия в Украйна през февруари миналата година.

Хърш е бивш репортер от в. “Ню Йорк таймс” и сп. “Ню Йоркър”, носител на множество награди за разследваща журналистика, включително във връзка с войната във Виетнам и скандала около затвора “Абу Гариб” от 2004 г. след американската инвазия в Ирак предишната година, отбелязва Ройтерс.

Руското министерство на външните работи заяви, че САЩ трябва да отговорят на въпроси за своята роля в подводните експлозии на газопроводите “Северен поток” миналата година, предаде Ройтерс.

В свои коментари относно публикувана информация, че САЩ са замесени в експлозията, говорителката на руското външно министерство Мария Захарова призова Белия дом да коментира така представената информация. Агенция Ройтерс посочва, че не е успяла да потвърди информацията, публикувана в блога на американския разследващ журналист Сиймур Хърш, в която се твърди, че САЩ са замесени в експлозиите.

Москва, без да предоставя доказателства, многократно е заявявала, че Западът е отговорен за експлозиите, които миналия септември засегнаха тръбопроводите “Северен поток” 1 и 2. Западни официални представители отрекоха обвиненията.

“Белият дом сега трябва да коментира всички тези факти”, написа Захарова в своя публикация в “Телеграм”, в която също така резюмира основните твърдения на Хърш за предполагаемото участие на САЩ.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *