ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Във взрива на “Северен поток” изскочи украинска следа

изтичане газ взривове балтийско море северен поток

На масата на заподозрян кораб, нает от украинци, е имало следи от експлозив

Западни представители омаловажават твърденията за причастност на Украйна към саботажите срещу газопроводите “Северен поток”, пише в заглавие в. “Файненшъл таймс”, цитирано от БТА.

Британското издание цитира германския министър на отбраната Борис Писториус, според когото не е изключено да става въпрос за операция под “фалшив флаг”.

Представители на НАТО, Европейския съюз и Швеция призоваха за предпазливост при посочване на виновника за саботажа срещу газопроводите, свързващи Русия със Западна Европа, отбелязва вестникът.

Според съобщения в германските медии следователите са установили, че кораб, за който се подозира, че е бил използван за извършване на миналогодишната атака, е бил нает от базирана в Полша компания с украински собственици, а “на масата в кабината” са открити следи от експлозиви, посочва “Файненшъл таймс”.

Главната прокуратура на страната потвърди вчера, че е претърсила кораб, за който се подозира, че е “използван за транспортиране на взривни устройства” за саботажите, които повредиха тръбопроводите в Балтийско море през септември, отбелязва изданието.

Всяко убедително доказателство, че проукраинска групировка е отговорна за атаката, би изложило на огромно напрежение отношенията между Киев и Берлин, коментира “Файненшъл таймс”.

Изданието привежда думите на Писториус, който каза, че саботьорите може да са оставили умишлено подвеждащи улики.

“Също така се обсъжда, че това може да е така наречената операция под фалшив флаг“, каза министърът и допълни, че “това няма да е първият път в историята на подобни събития.“

Германският министър на отбраната добави, че дори ако се докаже, че извършителите са украинци, ще бъде важно да се “разграничи ясно” дали групата е действала със знанието на украинското правителство, посочва “Файненшъл таймс”.

Изданието цитира главната прокуратура на Германия, която заяви, че все още не е възможно да се направят “надеждни изводи” дали атаката е била поръчана от държава.

Вестникът посочва, че служителите на германската компания, която е собственик на кораба, не са заподозрени в каквото и да е нарушение, а националните разследвания в Дания и Швеция още продължават.

“Файненшъл таймс” цитира генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който призова за предпазливост, след като беше запитан дали алиансът може да потвърди, че Украйна е замесена в саботажа.

“Не успяхме да установим кой стои зад (това)”, заяви Столтенберг и добави: “В момента се водят национални разследвания и мисля, че е правилно да изчакаме, докато те приключат, преди да кажем нещо повече за това кой стои зад (това)“.

“Не ме е страх от истината”, каза шефът на европейската дипломация Жозеп Борел. “Говорим за . . . предположения. Докато разследванията продължават, не можем да направим окончателни заключения”, допълни той.

Шведският министър на отбраната Пол Йонсон каза също, че “не иска да прави прибързани заключения относно приписването на вина”, отбелязва вестникът и добавя, че във вторник Украйна отрече да е замесена в експлозиите.

САЩ разследват дали проукраинска група е замесена в саботажа срещу газопроводите “Северен поток”, пиши в заглавие в.”Уолстрийт джърнъл”.

Западни представители вече не подозират Русия, че може да е разпоредила атаката срещу двата газопровода, посочва американското издание.

Оценката на американското разузнаване, че проукраинска група може да е отговорна за взривяването на двата газопровода, не е окончателна, каза високопоставен американски служител, цитиран от вестника.

Според изданието това допринася за нарастващото усещане сред следователите в САЩ и Европа, че нито руското правителство, нито проруски агенти стоят зад саботажа.

Американският служител каза, че следователите не са имали индикации, че предполагаемите извършители са били свързани с правителството на украинския президент Володимир Зеленски, и че служителите на разузнаването на САЩ са фокусирани върху версията за потенциални недържавни действащи лица като възможни виновници, посочва вестникът.

Изданието цитира думи на Михайло Подоляк, съветник на украинския президент Володимир Зеленски, който каза, че страната му няма причина да извърши подобна атака, тъй като тя не защитава нито един от основните интереси на Украйна. Подоляк каза още, че Русия има най-голяма полза от подобна атака, защото Москва може да я използва под фалшив флаг, за да обвини Украйна и да задълбочи разривите в западния съюз, подкрепящ Киев.

“Със сигурност нямаме нищо общо с това”, каза Подоляк за инцидента, цитиран от “Уолстрийт джърнъл”. “Нито нашият президент, нито нашето правителство, разузнавателните агенции или обществото имат нещо общо с това. Нещо повече, тези твърдения за проукраинска група са странни, особено след като националността на нейните членове не е посочена”, отбеляза той, цитиран от изданието. 

Вестникът припомня, че “Ню Йорк таймс” първи съобщи, че следователите проучват възможността проукраински групи да са атакували тръбопровода.

Швеция, Дания и Германия, трите страни, които са най-близо до мястото на взривовете, започнаха разследване след инцидента, пише “Уолстрийт джърнъл”. 

Макар следователите бързо да установиха, че взривовете са резултат от саботаж, те все още не са стигнали до заключение кой може да е отговорен, посочва изданието.

Първоначално германски официални лица казаха, че смятат, че Русия е най-вероятният виновник, отчасти защото експлозиите са оставили непокътната едната тръба от газопровода “Северен поток 2”, отбелязва вестникът и припомня, че Русия настояваше Германия да сертифицира “Северен поток 2”, за да може той да започне да функционира. Експлозиите го оставиха като единствената пряка връзка за природен газ между Германия и Русия.

Въпреки тези първоначални подозрения, разследванията никога не са изключвали Украйна, според хора, запознати с тях, коментира изданието.

Правителството на САЩ се опасява, че едно заключение, че проукраински агенти саботирали тръбопровода, може да разтърси НАТО и по-специално отношенията на Германия с Украйна, каза служителят, цитиран от “Уолстрийт джърнъл”.

Изданието цитира запознати служители, които казаха, че между юни и юли 2022 г., месеци преди атаката срещу “Северен поток”, ЦРУ е изпратила предупреждение до германската разузнавателна служба БНД, както и до други европейски служби, че група може да подготвя атака срещу газопровода. Предупреждението е включвало информация за трима украински граждани, които са се опитвали да наемат кораби в страни, граничещи с Балтийско море, включително Швеция, казаха тези служители.

Вестникът коментира, че още през октомври служители на САЩ като шефа на ЦРУ Уилям Бърнс и съветника по националната сигурност Джейк Съливан са обмисляли възможността, Украйна да стои зад атаката, според човек, който е разговарял с двамата по това време, без да казва на какво се основава тази оценка.

Главният федерален прокурор на Германия Петер Франк, който наблюдава разследването в тази страна, заяви същия месец, че няма доказателства за руско участие в саботажите, посочва “Уолстрийт джърнъл”.

Към февруари тази година германските официални лица почти изключиха версията за руска саботажна операция, въпреки че твърдяха, че разследването все още обмисля всички възможности, отбелязва вестникът, цитирайки неназовани служители.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *