ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Външните министри на Г-20 се събират в Индия

Г-20 Индия Нарендра Моди

АП

Това ще е първият голям форум след срещата в Бали, на който руският външен министър Лавров ще разговаря със западни колеги

Повече от година след началото на руското нахлуване в Украйна външните министри на страните от Г-20 ще се срещнат утре в Индия, предаде ДПА. 

Според официалната програма за утре вечер е предвидена само вечеря, а работните сесии са планирани за следващия ден. С нетърпение се очаква участието на руския външен министър Сергей Лавров. 

През юли миналата година Лавров предизвика скандал на последната среща на министрите на външните работи от Г-20 на индонезийския остров Бали, когато напусна залата веднага след речта си и не изслуша по-нататък своите критици. 

Срещата на страните от Г-20 в Индия се смята за първия голям форум след срещата в Бали, на която Лавров ще разговаря със своите западни колеги.

Освен Лавров в Делхи се очаква да пристигне новият китайски външен министър Цин Ган, както и държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън.

Документът, изразяващ китайската позиция за прекратяване на започнатата от Русия война и приет с голям скептицизъм на Запад, изглежда ще играе роля и на срещата на страните от Г-20. Москва приветства документа, но според говорителя на Кремъл Дмитрий Песков засега не са налични предпоставки за мирно решение. 

Страната домакин Индия запазва неутрална позиция относно войната на Русия и поддържа добри отношения със западните страни, както и с Русия.

Г-20 включва ЕС и най-силните икономики от всички континенти: Аржентина, Австралия, Бразилия, Великобритания, Канада, Китай, Франция, Германия, Индия, Индонезия, Италия, Япония, Мексико, Русия, Саудитска Арабия, Южна Африка, Южна Корея, Турция и САЩ. 

Според групата страните в нея създават над 80% от световния брутен вътрешен продукт, представляват 75% от световната търговия и в тях живее около 60% от населението в света.

Руско-украинският конфликт ще бъде важна точка от дневния ред на дискусиите на външните министри в Делхи, предаде Ройтерс.

Агенцията се позовава на думите на индийски официален дипломатически представител, според когото еднакво важно е вниманието да бъде фокусирано върху влиянието на конфликта в Украйна и предизвикателствата, които войната създава за развиващите се страни.

Японският външен министър Йошимаса Хаяши няма да участва в срещата на външните министри на страните от Г-20 в Индия, която започва днес в Индия, предаде ТАСС. Япония ще бъде представена от неговия заместник Кенджи Ямада.

По-рано японската новинарска агенция Киодо съобщи, че Хаяши ще пропусне срещата заради задължения в японския парламент, в който днес протича важно заседание в бюджетната комисия на долната парламентарна камара. Обикновено на подобни заседания присъстват японският премиер и всички министри.

Представител на индийското правителство заяви пред Киодо, че е трудно да се повярва, че Хаяши ще пропусне срещата на министрите от Г-20. По този начин “Япония ще изпрати неправилен сигнал за това, че придава голямо значение само на Г-7. Това ще се отрази и на нашите двустранни отношения”, изтъква индийският представител.

Някои високопоставени представители на управляващата в Япония Либерално-демократическа партия също изразиха недоволство от факта, че Хаяши ще пропусне такова важно международно мероприятие.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *