ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

В памет на загиналите деца при земетресенията в Турция завързаха цветни балони на разрушените сгради

Балони в памет на загиналите деца след серията от мощни трусове, които удариха Турция

След серията от силни земетресения, в турския окръг Хатай бяха поставени цветни балони по разрушените сгради в памет на загиналите деца. Това съобщиха от “Би Би Си”. Балоните – червени, сини, розови, са поставени от доброволци.

Водени от фотографа Огюн Север Окюр, дороволците са членове на детското сдружение Огюн Аби. Те са се покатерили върху разрушените сгради и са завързали балоните на метални жици, стърчащи от купчината руини.

Всеки балон, който виждате, представлява загинало дете“, казва фотографът и добавя, че от сдружението искат да доставят балони из целия окръг Хатай.

Опитваме се да запазим спомена за децата, загубили живота си. Бих искал да можем да поставяме тези балони в ръцете на децата. За съжаление, загубихме наши деца. Това е детска градина, много деца също така са живеели в сградата. Където и да отидем, където са живели деца, искаме да завържем такива балони“, казва още Окюр.

Той уточнява, че членовете на сдружението са участвали в спасителни мисии в Адана и Хатай през първата седмица след катастрофалните земетресения.

Когато ми подадоха тяло на дете, част от мене се счупи“, споделя той.

Припомняме, че на 6 февруари мощно земетресение с магнитуд 7,8, беше регистрирано в 4.17 ч. (3.17 ч. българско време) край южния турски град Газиантеп. Жертвите вече надхвърлиха 41 хиляди души, предаде турската частна телевизия НТВ.

По последни данни на Дирекцията за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД) броят на загиналите е 41 156.

По думите на директора на АФАД продължават усилията за установяване на щетите от земетресенията. Към момента този процес е завършен в над 830 хиляди сгради.

Сезер казва още, че към момента издирвателно-спасителните операции след земетресенията са приключили във всички останали засегнати окръзи с изключение на Кахраманмараш и Хатай.

Общо 11 окръга попадат в зоната на земетресенията с магнитуд 7,7 и 7,6 по Рихтер преди две седмици. Епицентърът на трусовете, станали с разлика от девет часа на 6 февруари, беше в окръг Кахраманмараш, но тежки последствия понесе не само Турция, а и съседна Сирия, където също има хиляди жертви.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *