ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

В Перу обявиха извънредно положение

Дина Болуарте

В Перу обявиха извънредно положение, с цел властите да освободят пътищата, блокирани в резултат на масови протести пътища. Това обяви министърът на отбраната Алберто Отарола, цитиран от “Ройтерс”.

Той отбеляза, че заради масовите протести в страната до въоръжените сили е спуснато нареждане незабавно да поемат охраната на всички стратегически обекти.

„Ще бъде обявено извънредно положение по националната пътна мрежа, за да се гарантира свободното преминаване на всички перуанци“, обяви министър Отарола след заседание на Държавния съвет. Президентът на Перу Дина Болуарте изрази надежда, че на властите няма да им се налага да стигат до крайности.

Размириците в Перу започнаха след импийчмънта на президента Педро Кастило на 7 декември. Той беше задържан по обвинения в злоупотреба с власт и на постът му бе поет от вицепрезидентката Дина Болуарте. По закон тя имаше възможност да остане на поста до 26 юли 2026 г., но поради масовите протести сама предложи провеждането на предсрочни президентски избори през 2024 година. По-рано днес, 14 декември, министрите от новия кабинет в Перу положиха клетва.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *