ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

В Украйна открили килия, в която руснаци малтретирали деца

Украйна

Окупаторите в Херсон наричали отделна стая за изтезания “детска килия”

Украински следователи в район, отвоюван от руските войски, са открили килия, в която са били задържани и малтретирани деца. Това твърди високопоставен украински правозащитник. Комисарят по правата на човека на украинския парламент Дмитрий Лубинец заяви, че килията се намира в един от четирите центъра за изтезания, управлявани от руските войски в Херсон – град в Южна Украйна, изоставен от промосковските сили през ноември.  

Русия отрича да е нападала цивилни граждани по време на войната и отхвърля твърденията, че се е отнасяла зле с тях. А Лубинец, който е представил поредица от доклади за предполагаеми изтезания, каза, че условията са по-лоши от тези в местата за лишаване от свобода, разследвани в други отвоювани райони. Били открили десет стаи за мъчения в Херсонска област, четири в град Херсон. Той уточни, че в една от стаите за изтезания са открили отделна килия, в която са държани деца и че дори окупаторите я наричат “детска килия”.  

Комисарят по правата на човека обясни, че килията се различава от съседните помещения само по това, че окупационните сили са поставили тънки постелки на пода. По думите му е документирано, че на децата се е давало вода на всеки втори ден и че на практика не им се е давало храна. Руснаците са използвали психологически натиск, като са им казали, че родителите им са ги изоставили и няма да се върнат. 
 
Според Лубимец едно 14-годишно момче е било задържано, защото е снимало повредена руска военна техника. А от началото на инвазията през февруари около 12 000 украински деца са били отведени в Русия, като 8600 от тях са били взети насила. 
 
Западни официални лица говорят за масови депортации на украинци, които са принудени да преминат през “филтриращи” пунктове. 
 
През септември посланикът на Съединените щати в ООН Линда Томас-Грийнфийлд посочи, че броят на депортираните лица е между 900 000 и 1.6 милиона. Русия обаче отрича да е организирала масови депортации в Русия, включително на деца. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *