ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Гръцкият министър на транспорта подаде оставка след тежката влакова катастрофа

Гръцкият министър на транспорта Костас Караманлис подаде оставка след тежката влакова катастрофа тази нощ, съобщава БТА.

Пътнически влак в Гърция се сблъска с идващ насреща товарен влак малко преди полунощ в северната част на страната малко преди долината Темпе (или Темби) между планините Олимп и Оса. Общият брой на хората в двата влака е бил 354 (342 пътника и 12 служители, от които двама са били в товарния влак), информира в електронното си издание в. „Катимерини“.

По последни данни починалите в трагичния инцидент са 36, броят на ранените е 85 души, от които в болница са настанени 72 души (шестима в интензивно отделение).  

Температурата във влака, който катастрофира в Гърция, е достигнала 1300 градуса по Целзий.

Очаква се броят на загиналите при катастрофата в Темпе да се увеличи, тъй като температурата в първия вагон е достигнала 1300 градуса по Целзий, според говорителя на пожарната служба Василис Вартакоянис.

„Заслужава да се отбележи, че в конкретния вагон е избухнал пожар и температурите са били особено високи, достигайки дори до 1300 градуса по Целзий“, каза той.

„Това затруднява идентифицирането на хората, които са били вътре. Потвърденият брой на загиналите е 36, но въз основа на тези факти и откритията от мястото на трагедията се очаква броят им да е по-голям“, добави Вартакоянис.

Гърция обяви тридневен траур в памет на жертвите от влаковата катастрофа.

Броят на жертвите достигна 38 човека, повечето са млади хора.18 души са в неизвестност. Над 100 са ранените.

Под изгорелите вагони на пътническия влак пожарникарите откриха още жертви.

Министърът на здравеопазването Танос Плеврис призна, че повечето от починалите са млади хора, които са се намирали в първите три вагона. Според свидетели във влака са пътували много студенти.

Спасители съобщават, че от първите три вагона на влака няма живи пътници.

Един от оцелелите пътници описва катастрофата така: “Чухме голям трясък, бяха десет кошмарни секунди. Обръщахме се във вагона, докато паднахме на страни, и докато суматохата спря. Тогава настана паника, имаше кабели навсякъде, избухна пожар веднага. Огънят беше отдясно и отляво”.

Друг разказва как са спасявали хора: “Във влака имаше малки деца. Извадих от влака, колкото се може повече хора. Бебе на 6 месеца спасихме. Отидох и в предните вагони да помогна, но те горяха и беше невъзможно да помогна.”

Лекари в пет болници се борят за живота на ранените, които са около 60 души.

Министърът на здравеопазването Танос Плеврис заяви: “Изживяваме голяма трагедия. Ранените са в болниците в ръцете на опитни лекари, които ще ги спасят. Драмата е за починалите, които се намират в болницата в Лариса и очакваме близките им. В помощ имаме екипи от психолози.”

Разследват се причините за катастрофата.

Президентът на Гърция прекъсва визита в Молдова

Гръцкият президент Катерина Сакеларопулу заяви, че прекъсва посещението си в Молдова, за да се върне в Гърция след влаковата катастрофа с десетки загинали. На съвместна пресконференция в молдовската столица Кишинев с президента на Молдова Мая Санду тя каза:

“За съжаление трябва да прекъсна посещението си, за да бъда близо до моя народ, да подкрепя тези, които се нуждаят от това”.

Гръцкият президент изказа съболезнования на близките на загиналите и пострадалите в това бедствие.

Нейното планирано посещение в Молдова започна тази сутрин със среща със Санду. Сакеларопулу трябваше да проведе срещи и с парламентарни и правителствени лидери.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *