ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

ЕК предлага на Северна Македония до 100 млн. евро помощ

еврокомисия европейска комисия ек брюксел

„Заставаме до Северна Македония в тези предизвикателни времена. Днес(7 февруари) предлагаме до 100 милиона евро макрофинансова помощ в подкрепа на икономиката на страната, допринасяйки за покриване на нуждите от финансиране за следващите две години.“

Това заяви председателят на Европейската комисия(ЕК) Урсула фон дер Лайен.

Макрофинансовата помощ е част от ангажимента на ЕС към съседните страни и партньори в процеса на разширяване. Помощта е предназначена като инструмент за извънредна реакция при кризи за партньори, които изпитват сериозни проблеми с платежния баланс. И демонстрира солидарност от страна на Европейския съюз(ЕС) с тези партньори и подкрепа за ефективни политики във време на безпрецедентна криза. 

С това предложение Комисията застава до Северна Македония в труден момент, когато вследствие на агресивната война на Русия срещу Украйна, външният баланс на страната бързо се влоши поради високата й зависимост от внос на горива и електроенергия. Северна Македония също е изправена пред големи трудности, свързани с изплащането на външен дълг през 2023 г. в условията на предизвикателства с финансирането.

Предложената помощ ще допринесе за покриване на нуждите от финансиране на Северна Македония през 2023 г. и 2024 г., подкрепяйки както фискалната устойчивост, така и структурните реформи. Предложението допълва 24-месечна програма за подкрепа от Международния валутен фонд(МВФ) на стойност до 530 милиона евро.

Става дума за заеми, които ще бъдат върнати на два транша. Отделните плащания ще зависят от прилагането на политиките, договорени между Северна Македония и ЕС в специален меморандум за разбирателство, задължаващ Скопие да реформира фискалното управление, данъчната политика, управлението на публичните инвестиции, публично-частните партньорства, бизнес средата, прозрачността на държавната помощ, енергетиката, съдебната си система. Крайният резултат ни звучи познато – повишаване ефективността на борбата срещу корупция.

Плащанията ще зависят и от положителни резултати при изпълнението на програмата на МВФ. Тези реформи ще подкрепят Северна Македония по пътя й към членство в ЕС.

Предстои Европейският парламент и Съветът да разгледат и да приемат (евентуално) предложението за предоставяне на макрофинансова помощ на Северна Македония

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *