ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Жители на Херсон бягат заради руските атаки, ожесточени сражения в Източна Украйна

Украйна

От 1 февруари догодина Русия спира да изнася петрол за страни, съгласили се на таван върху цената му. Това гласи указ на руският президент Владимир Путин. 

В Украйна продължават проблемите с тока заради руските удари по инфраструктурата. Ожесточени сражения се водят в източната част на страната.

Спирането на износа на петрол от Русия за страни, съгласили се на ценови таван, първоначално ще е в сила за 5 месеца – до 1 юли 2023. От 5 декември в Европейския съюз са в сила ограничения върху вноса на руски петрол и таван върху цената му, договорен преди това от страните от Г-7.

До миналата година съюзът купуваше близо половината от руската петролна продукция, като се очаква ограниченията да спрат 90 на сто от този обмен. От Москва обясниха мярката с неприятелски действия на Съединените щати и присъединили се към тях чужди държави и международни организации“. 

Продължават ожесточените сражения в Източна Украйна. Въпреки натиска на руската армия и значителните загуби, промяната във фронтовата линия около Бахмут и Сватово е незначителна, съобщиха от британското военно министерство. Същевременно в Киев и още пет области милиони украинци остават без ток след руските бомбардировки по енергийната мрежа. 

Жители на Херсон напускат града заради руските атаки, украинската страна съобщи за обстрел на болница.

Президентът Володимир Зеленски заяви, че 2023 г. ще бъде решаваща във войната с Русия и за пореден път благодари на страните, които помагат на Украйна.

От външното министерство в Киев обвиниха унгарския премиер Виктор Орбан в патологично незачитане на Украйна и украинския народ и в политическа недалновидност. 

Повод стана изявлението му че “Украйна може да продължи да се сражава, само докато САЩ я подкрепят с пари и оръжия. Ако американците искат мир, то мир ще има”.   

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *