ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Загиналите при земетресението в Турция и Сирия надхвърлиха 35 000

сирия

Девет държави от ЕС, сред които и България, са предложили помощ за Сирия, съобщи Европейската комисия

Броят на хората, загинали при разрушителното земетресение в Турция и Сирия преди седмица, надхвърли 35 000, предаде Франс прес, цитирайки най-новите официални данни.

До момента е потвърдена смъртта на общо 35 224 души.

Трусът с магнитуд 7,8 и епицентър близо до южния турски град Газиантеп е причинил смъртта на най-малко 31 643 души в страната. В съседна Сирия до момента е потвърдена гибелта на 3581 души.

Вчера ООН каза, че броят на жертвите при земетресението, станало миналия понеделник, може да се окаже два пъти по-висок.

Девет държави от ЕС, сред които и България, са предложили помощ за Сирия, съобщи днес Европейската комисия. Преди няколко дни Дамаск поиска помощ по европейския механизъм за гражданска защита.

Освен нашата страна на молбата са откликнали също Австрия, Кипър, Финландия, Германия, Гърция, Италия, Румъния и Словения, както и Норвегия. ЕС изпраща спешно към Сирия зимни палатки, отоплителни уреди, одеяла, вода. Помощта ще бъде разпределена в контролираните от правителството райони с помощта на организациите към Червения кръст и Червения полумесец, а в останалите – в сътрудничество с Международната организация по миграцията. 

ЕС изпраща в Бейрут днес двама служители за съгласуване на помощта, допълва комисията и отбелязва, че първоначално Сирия получи 3,5 милиона евро хуманитарна помощ за най-спешните нужди.

В подкрепа на Турция 21 страни от ЕС и три други държави са предложили общо 38 екипа спасители. Сред отзовалите се са Австрия, Белгия, България, Хърватия, Кипър, Чехия, Естония, Франция, Германия, Гърция, Унгария, Италия, Литва, Малта, Холандия, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Словения и Испания, както и Албания, Черна гора и Сърбия. Общо 1652 спасители и 105 кучета търсачи са предложени на турската страна. Комисията насочва помощ от 12 държави от ЕС, предоставили средства за подслон, се посочва в съобщението.

Говорител на комисията заяви днес на пресконференция, че наложените от ЕС санкции срещу Сирия не са пречка за доставянето на помощта. По неговите думи, ако властите в Дамаск не бяха предприели война срещу сирийския народ, подкрепяни от Русия и Иран, днес щяха да разполагат с милиони долари за тежка техника за разчистване. ЕС не може да бъде обвинен, че не прави достатъчно. Санкциите не се отразяват на доставките на необходимите средства, хуманитарната помощ не е засегната. Санкциите са насочени към извършителите на репресиите срещу сирийския народ, обобщи говорителят.

Заместник генералният секретар на ООН, отговарящ за хуманитарните въпроси, Мартин Грифитс, пристигна в Алепо на фона на сериозни критики за забавянията на помощта за справяне с последиците от земетресението, предаде ДПА, като се позова на сирийската държавна новинарска агенция САНА.

“Липсата на подслон и храна след земетресението и преждевременното връщане в нестабилни сгради могат да имат катастрофални последици за здравето на уязвимото население”, съобщи Сирийско-американското медицинско дружество (САМД), което предоставя медицинска помощ на сирийци в райони, контролирани от опозицията.

Абу Маджед, доброволец от спасителната организация “Бели каски”, заяви пред ДПА в Идлиб, че хората предпочитат да се върнат в повредени домове, вместо да чакат да бъдат установени подслони, въпреки че са били предупредени за рисковете. “Има недостиг на всичко и едно прекосяване на границата с помощи няма да отговори на нуждите на разселените хора”, заяви той гневно.

ООН съобщи тази сутрин, че в района са влезли шест камиона, натоварени основно с палатки. 

В сравнение с международната реакция в съседна Турция, много хора смятат, че помощта за Сирия е прекалено малко и прекалено закъсняла. Първата доставка на помощи от ООН пристигна в Северозападна Сирия едва миналия четвъртък, след като камиони прекосиха от Турция през единствения останал работещ граничен пункт.

Маджед добави, че около 20 семейства живеят в една палатка и затова хората предпочитат да рискуват живота си, като се приберат в домовете си. САМД съобщи за едно семейство, спасено изпод отломките след земетресението, което се върнало в едноетажната си къща. Три дни по-късно тя се срутила напълно след силен последвал трус. Майката и бебе на три дни били спасени повторно, но в момента са болница с животозастрашаващи наранявания.

Вчера Грифитс призна, че ООН се е провалило. “[Сирийският народ] с право се чувства изоставен. Той чака международна помощ, която така и не пристигна”, написа той в “Туитър”.

Междувременно броят на загиналите в Северозападна Сирия вчера е достигнал повече от 4300 души, а ранените са над 7600, съобщи службата на ООН за координация по хуманитарните въпроси, цитирана от Ройтерс.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *