ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Започва юбилейната среща ЕС – АСЕАН в Брюксел

Президентът Румен Радев ще участва днес, 14 декември, в юбилейната среща на върха Европейски съюз – Асоциация на държавите от Югоизточна Азия (АСЕАН) в Брюксел.

Двата блока ЕС и АСЕАН вече 45 години поддържат дипломатически отношения, а от 2020 г. са и стратегически партньори.

Основната цел на срещата е заздравяване на връзките между тях на фона на войната в Украйна и на предизвикателствата, създавани от Китай.

По отношение на войната в Украйна десетте страни от АСЕАН са разделени в позициите си – Сингапур поддържа санкциите на Запада срещу Русия. Виетнам и Лаос са по-скоро неутрални, защото поддържат дългогодишни военни връзки с Русия. През октомври, когато ООН осъди опита на Русия за анексия на региони от Украйна, Тайланд, заедно с Виетнам и Лаос, гласуваха „въздържал се“.

В същото време ЕС иска да засили търговските си отношения с Асоциацията на страните от Югоизточна Азия, някои от които са с най-бързо развиващите се икономики в света.

Не на последно място най-големият търговски партньор на АСЕАН е Китай, но неговите териториални претенции в Южнокитайско море го противопоставиха на някои от съседите му и предизвикаха страхове в ЕС, че така той ще застраши междуконтиненталните му търговски отношения.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *