ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Захарова: Българите никога няма да забравят ролята на Русия

Мария Захарова МВНР Русия

Говорителката на руската дипломация коментира атаките срещу паметниците на граф Игнатиев и Съветската армия

Опитът да се предаде на забрава решаващата роля на Русия в избавянето на България от османско иго никога няма да срещне подкрепата на жителите на страната, заяви днес говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, предаде ТАСС.

“По време на споменатите юбилейни тържества (145-та годишнина от освобождението на България от османско иго – бел. ТАСС) беше направен опит да се предаде на забрава решаващата роля на Русия за избавянето на България от чуждия гнет. В това виждаме, наред с останалото , пренебрежение към собственото минало, към собствените граждани, потомци на героичните опълченци … Убедени сме, че подобна линия никога няма да срещне подкрепа сред българските патриоти, които истински почитат и пазят както своята история, както и традицията на приятелството между нашите народи”, казва Захарова в коментар за поругаването във Варна на паметника на посланика на Руската империя в Цариград Николай Игнатиев.

“Това се потвърждава от отрупаните с цветя паметници на героите от Руско-турската война (1877-1878 г. – бел. ТАСС) във всички краища на страната, многобройните послания с думи на благодарност от обикновени бъларски граждани, които пристигнаха в нашето посолство”, добавя Захарова.

Събитията във Варна и повреждането на паметника на Съветската армия в София официалният представител на руското външно министерство определя като актове на вандализъм и поругаване на историческата памет и истина. “Жалко е, че подобни варварски явления придобиват, може би вече са придобили в някои европейски страни системен характер, станаха част от войната с руските паметници и са насочени към раздухване на русофобия и фалшифициране на историята”, казва Захарова.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *