ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

“Златната ера” на отношенията между Великобритания и Китай приключи 

Правителството на Китай отстрани от длъжност генералния консул на страната и петима негови служители след нападението над продемократичен протестиращ от Хонконг в китайското консулство в Манчестър. Това съобщи британският външен министър Джеймс Клевърли.  
 
Клевърли заяви, че британската полиция иска да разпита шестимата служители във връзка с нападението над протестиращия Боб Чан. Той твърди, че маскирани мъже са излезли от сградата на консулството по време на мирен протест през октомври, завлекли са го на територията на консулството и са го пребили. Полицията съобщи, че служителите на реда на мястото на инцидента е трябвало да се намесят и да изведат Чан, който е получил наранявания по лицето и гърба. 
 
Британският външен министър посочи още, че ръководеното от него ведомство е поискало от Пекин да свали дипломатическия имунитет на шестимата служители, за да позволи на полицията, която разследва случая, да ги разпита. Боб Чан, от своя страна, определи случилото се на 16 октомври 2022 г. като неприемливо и незаконно. 

Инцидентът, който е заснет на видео, увеличи напрежението между Великобритания и Китай. Китайското министерство на външните работи твърди, че Чан е влязъл незаконно в консулството и че китайските дипломатически служители имат право да поддържат сигурността на своите помещения. 
 
През ноември месец британският министър-председател Риши Сунак заяви, че “златната ера” на отношенията на Обединеното кралство с Китай е приключила. Той определи нарастващия авторитаризъм в Китай като “системно предизвикателство за нашите ценности и интереси”. След инцидента някои британски политици призоваха китайските дипломати да бъдат експулсирани. 

В отговор на британските искания китайското посолство в Обединеното кралство направи изявление, в което отрича всякакви нарушения и заявява, че Клевърли е направил “безотговорни коментари, като е изопачил фактите”.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *