ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Изборът на генерален секретар на НАТО отново е на дневен ред

столтенберг

Предстои избор на генерален секретар на НАТО. Решението за назначаването на поста трябва да се основава на споразумение между всички членове на Северноатлантическия алианс, но всъщност най-голямо влияние имат САЩ, Германия, Франция и Обединеното кралство.

От Foreign Policy отбелязват, че сред възможните кандидати най-много се обсъждат премиерът на Холандия Марк Рюте, вицепремиерът и министър на финансите на Канада Кристия Фрийланд, която според изданието е подкрепена във Вашингтон, и естонският премиер Кая Калас.

Официалният представител на Северноатлантическия алианс Оана Лунгеску заяви, че Столтенберг няма да удължава мандата си, който изтича през септември 2023 година.

През декември миналата година имаше съобщения, че Столтенберг може да оглави Международния валутен фонд. Но назначаването му на нова длъжност може да стане едва след изтичането на мандата му като ръководител на алианса, тоест до 1 октомври 2023 година.

По-рано самият Йенс Столтенберг заяви, че все още не мисли за удължаване на мандата си като ръководител на Северноатлантическия алианс. Според Столтенберг в момента той е съсредоточен върху текущите си задължения. В същото време Столтенберг, който заема поста генерален секретар на НАТО от 1 октомври 2014 г., е уверен, че страните от алианса ще успеят да му намерят достоен заместник.

Италианският премиер Марио Драги се смята за най-вероятният наследник на Йенс Столтенберг като генерален секретар на НАТО.

Генералният секретар на НАТО е международен дипломат, който изпълнява функциите на главен представител на Организацията на Северноатлантическия договор и е неин основен говорител. Той отговаря за координацията на дейността на съюза, оглавява Северноатлантическия съвет и ръководи персонала на организацията. Генералният секретар следи за развитието и ръководи провеждането на консултации и вземането на решения в НАТО. Изпълнява ролята на председател на Съвета на НАТО, Комитета по планиране на отбраната и Групата за ядрено планиране. Той е подпомаган в дейността си от заместник-главен секретар, който го замества при негово отсъствие.

Генералният секретар на НАТО се избира от Съвета на НАТО и се назначава по общо съгласие от правителствата на държавите членки, след провеждане на консултации. Постът на генерален секретар винаги е бил заеман от европеец, а военното ръководство винаги е от представители на САЩ.

От 2017 г. генерален секретар на НАТО е Йенс Столтенберг, бивш министър-председател на Норвегия.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *