ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Издирването на оцелели в Северозападна Сирия е напът да приключи

сирия идлиб земетресение

“Белите каски” осъдиха решението на ООН, даващо право на Башар Асад да одобрява доставките на хуманитарна помощ през граничните пунктове с Турция

Операциите по издирването на оцелели под развалините са напът на приключат в контролираната от опозицията територия на Северозападна Сирия осем дни след опустошителното земетресение, съобщи Ройтерс, като цитира изявление на спасителната организация “Белите каски”.

“Готвим се да приключваме. Индикациите, които имаме, са че няма (оцелели), но се опитваме да направим последни проверки на всички места”, заяви Раед ал Салех, ръководител на организацията, извършила основните спасителни операции в опустошения район.

“Белите каски” разполагат със спасителни екипи в засегнатите от земетресението зони, където цели квартали и селища са била разрушени от природното бедствие.

Ръководителят на основната спасителна организация на сирийската опозиция днес осъди решението на ООН, което дава право на сирийския президент Башар Асад да одобрява доставките на хуманитарна помощ през граничните пунктове с Турция, като заяви, че това му носи “безплатни политически ползи”, съобщи Ройтерс.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш вчера заяви, че Асад се е съгласил да разреши доставките на хуманитарна помощ от ООН за контролираната от опозицията територия на Северозападна Сирия през два пропусквателни пункта с Турция за период от три месеца.

“Това е шокиращо и ние сме в недоумение от поведението на ООН”, заяви Раед ал Салех, ръководител на сирийската спасителна организация “Белите каски”.

Контролираната от опозицията територия в Северозападна Сирия бе опустошена от земетресение с магнитуд 7,8, както и от мощни вторични трусове на 6 февруари, при които загинаха над 37 000 души в Турция и Сирия.

Организацията “Бели каски”, известна с това, че спасява хора, попаднали в капан в бомбардирани сгради по време на продължаващата повече от 10 години гражданска война в Сирия, съобщиха, че броят на жертвите на опустошителното бедствие в северозападната част на страната вече е достигнал 2274 души.

Голяма част от жителите в района вече са били разселени от руските и сирийските правителствени бомбардировки в хода на конфликта, припомня Ройтерс.

Спасителите и групите за помощ се оплакват от бавното предоставяне на хуманитарна помощ след земетресението. 

Големи доставки на хуманитарна помощ от Саудитска Арабия и Катар започнаха да пристигат в засегнатия район, контролиран от бунтовниците, преди доставките на ООН, заяви Салех. “Те ще бъдат от голямо значение, защото идват директно”, добави той.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *