ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Изтребители на САЩ прехванаха руски военни самолети до Аляска

ту-95

Ту-95

Два нидерландски изтребителя Ф-35 прехванаха три руски военни самолета във формация близо до Полша

Два американски изтребителя прехванаха четири руски военни самолета близо до Аляска, предаде Франс прес, като се позова на Северноамериканското командване за аерокосмическа отбрана (НОРАД).

В комюникето се уточнява, че “рутинната прехващане” е било извършено в понеделник.

Руските самолети са били тежки бомбардировачи Ту-95 и изтребители Су-35. Те “останаха в международното въздушно пространство и не навлязоха в суверенното въздушно пространство на САЩ или Канада”, посочва НОРАД.

В комюникето се отбелязва, че подобна руска активност се наблюдава “редовно и не е смятана за заплаха, нито за провокативна дейност”.

За сметка на това американски бойни самолети получиха този месец рядка възможност да изпълнят реални военни операции. Те свалиха край източното крайбрежие на САЩ китайски балон, определен като шпионски, и трима неидентифицирани летящи обекта, посочва АФП.

Два нидерландски изтребителя Ф-35 са прехванали три руски военни самолета във формация близо до Полша и са ги съпроводили, докато са се отдалечили от източноевропейската страна от НАТО, предаде Ройтерс, като се позова на министерството на отбраната на Нидерландия.

То съобщи в изявление, публикувано късно снощи, че “неидентифицираните към онзи момент самолети са доближили полския район на отговорност на НАТО откъм Калининград”. Руският балтийски ексклав се намира между Полша и Литва – две страни, които членуват както в Северноатлантическия алианс, така и в Европейския съюз.

Впоследствие било установено, че става въпрос за разузнавателен самолет Ил-20М и два изтребителя Су-27. Два нидерландски Ф-35 ескортирали от дистанция трите руски военни самолета и след това предали мисията на партньори от НАТО.

От министерството на отбраната на Русия засега не са отговорили на запитване на Ройтерс за коментар.

Осем нидерландски изтребителя Ф-35 са разположени в Полша през този и следващия месец.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *