ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

В Иран са открити частици уран, обогатен до 83,7%

иран иранска ядрена програма ядрен обект

Необходимото ниво, за да може Иран да произведе ядрено оръжие, е 90%

Инспектори от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) са открили частици уран, обогатени до 83,7% в иранския подземен обект Фордо, предаде Асошиейтед прес, като се позова на изготвен от агенцията доклад.

Поверителният тримесечен доклад на МААЕ със седалище във Виена, който се разпространява между страните членки, изглежда ще засили напрежението между Иран и Запада относно иранската ядрена програма.

В доклада на МААЕ, където се говори само за “частици”, се намеква, че Иран не създава запаси от уран, обогатен над 60%. Това е нивото, на което Техеран обогатява уран от известно време насам.

Напрежението се засили, след като на 19 февруари тази година агенция Блумбърг първа съобщи, че инспектори от Международната агенция за атомна енергия са открили в Иран частици уран, обогатени до 84%.

Говорителят на иранската гражданска ядрена програма Бехруз Камалванди се опита миналата седмица да представи откриването на каквито и да било частици уран, обогатени до това ниво, като моментен страничен ефект при опитите за достигане на завършен продукт с чистота от 60%. Експерти обаче твърдят, че такова голямо различие в чистотата би могло да изглежда подозрително за инспекторите.

Иранското ядрено споразумение от 2015 г. ограничава обогатяването на уран от Техеран до 3,67%, което е достатъчно за захранването на атомна електроцентрала. Едностранното оттегляне на САЩ от споразумението през 2018 г. предизвика серия от нападки и ескалация на напрежението от страна на Техеран заради неговата програма.

Иран обогатява уран до 60% – ниво, за което според експертите Техеран вече не може да използва за граждански цели. Каквито и да било обвинения за по-високо ниво на обогатяване от това засилва още повече напрежението около програмата.

Обогатен до 84% уран почти достига нивото на оръжейния клас от 90%. Това означава, че всякакви запаси от този материал могат бързо да бъдат използвани за производство на атомна бомба, в случай че Иран го поиска.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *