ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Кадри Симсон: Европа ще спечели енергийната война

Кадри Симсон

Година след началото на войната в Украйна ЕС е успял да постигне невиждана промяна на общия енергиен пазар, заяви еврокомисарката по енергетиката

Европа ще спечели енергийната война според мен, заяви днес еврокомисарката по енергетиката Кадри Симсон пред евродепутатите от комисията по индустрия, изследвания и енергетика. Тя отбеляза, че година след началото на войната в Украйна ЕС е успял да постигне невиждана промяна на общия енергиен пазар.

Допреди няколко месеца Украйна беше основният път за пренос на газ за ЕС, страната беше свързана с руската електропреносна система, разполагаше с четири работещи ядрени централи. Година по-късно украинската енергийна система е под постоянни руски въздушни удари, включително през изминалата нощ. Завземането на Запорожката АЕЦ от руските сили е в нарушение на международното право и създава големи опасности, обобщи Симсон.

Тя отбеляза, че за три седмици, вместо за две години, ЕС успя да синхронизира своята електропреносна мрежа с мрежите на Украйна и Молдова, на украинската страна бяха доставени хиляди генератори за ток. Работим за създаване на възможност за децентрализирано производство на ток, включително с произведени в Европа слънчеви панели, посочи Симсон.

Преди да нахлуе в Украйна, Русия се опита да дестабилизира европейския пазар на газ и да създаде несигурност. Газовите доставки бяха използвани за изнудване и за внасяне на разделение между държавите от ЕС. Това подчерта необходимостта ЕС да прекрати зависимостта от руските доставки. От септември миналата година едва осем на сто от внасяния в ЕС газ идва от Русия, днес най-големият доставчик е Норвегия. За по-малко от година бяха открити три нови терминала за втечнен газ и още пет ще заработят до края на тази година, обемът на европейските газови хранилища е запълнен до 57 на сто към началото на март, допълни Симсон.

Симсон уточни, че търсенето на газ в ЕС е намаляло с 19 на сто, а делът на тока, произведен от възобновяеми източници, е достигнал 39 на сто. Тя призова да не се купува руски втечнен газ.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *