ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Кандидати с изравнени позиции на президентския балотаж в Кипър

Кипър знаме

Днес в Кипър гласуват на балотаж за осми президент на страната. На първия тур миналата неделя кипърците не успяха да изберат новия държавен глава. Двамата независими кандидати, които се срещат на балотажа – Никос Христодулидис и Андреас Мавроянис, са с твърде близък резултат. Така че прогнозите на много трудни преди днешния вот.

Избирателните секции на територията на Кипър, както и 15 секции в Гърция и секцията в посолството в България, отвориха врати в 7 ч. сутринта. 

Христодулидис, който е 49-годишен бивш говорител на правителството на настоящия президент Никос Анастасиадис и бивш министър на външните работи, спечели 32.04 процента от гласовете миналата неделя. Той е подкрепен от предимно центристки партии, сред които Демократическата партия и Демократическият фронт. Преди да се кандидатира, Христодулидис беше член на дясноцентристкия Демократически сбор (ДИСИ), от който е и Анастасиадис, но беше изключен, когато се кандидатира срещу официалната кандидатура на партията си – лидера й Авероф Неофиту.

Другият кандидат е 66-годишният Андреас Мавроянис, дипломат от кариерата и бивш преговарящ по кипърския въпрос от страна на Република Кипър. На първия тур за него гласуваха 29.59 процента от кипърците. Основната сила, която го подкрепя, е най-голямата лява партия в Кипър – Прогресивната партия на трудовия народ (АКЕЛ).

Първоначалните проучвания на общественото мнение предвиждаха значителна преднина на Христодулидис на първия тур и категорична победа на втория. Преднината му обаче се стопяваше, като се стигна и до тази изненадващо малка разлика на първия тур, отбелязват анализаторите.

Новоизбраният президент ще бъде обявен на специална церемония тази вечер в Никозия. Той ще всъпи официално в длъжност на 1 март.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *