ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

ЕС спешно търси общ отговор на ковид кризата в Китай

китай пекин ковид коронавирус

Пекин отмени ограничителните мерки на фона на вълната от инфекции в страната

Комитетът на ЕС за здравна сигурност (КЗС) се събра днес на спешно заседание в Брюксел, за да координира отговора на блока след решението на Китай да отмени ограничителните мерки заради разпространението на коронавируса на фона на вълната от инфекции в страната, съобщи Европейската комисия, цитирана от Ройтерс.

Китайските болници и погребални бюра са подложени на силен натиск, като скокът на новите случаи на КОВИД-19 изчерпа техните ресурси. Мащабът на епидемичния взрив и съмненията към официалните китайски данни накараха САЩ, Индия, Италия, Тайван и Япония да наложат нови правила за пристигащите от Китай, отбелязва Ройтерс.

ЕК съобщи в “Туитър”, че КЗС се е събрал тази сутрин да обсъди ситуацията с КОВИД-19 в Китай и възможните мерки, които трябва да бъдат взети по координиран начин. Не се знае кога ще приключи срещата.

КЗС се състои от представители на министерствата на здравеопазването на 27-те страни членки под председателството на  Европейската комисия. Той се събираше често в разгара на пандемията от КОВИД-19 за координиране на общата европейска политика, отбелязва Ройтерс.

В внезапна промяна в политиката си, Китай започна този месец да облекчава най-строгия в света режим за борба с КОВИД-19, включващ локдауни и масово тестване, поставяйки изправената пред затруднения своя икономика в курс към пълно отваряне през следващата година. Това стана след протести срещу рестрикциите.

Отпадането на мерките обаче означава, че КОВИД-19 се разпространява до голяма степен неконтролирано и вероятно милиони хора се заразяват с вируса всеки ден, твърдят някои международни здравни експерти.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *