ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Китай критикува новия чешки президент за разговора му с Тайван

петр петър павел

Петър Павел (Ройтерс)

Ройтерс определя разговора като дипломатически пробив за Тайван, с който Чехия официално не поддържа отношения

Китай осъди днес телефонния разговор вчера между избрания за президент на Чехия Петър Павел и президентката на Тайван Цай Ингвен, предаде Ройтерс.

Говорителката на китайското министерство на външните работи Мао Нин обвини Павел, че не държи на думите си и не може да му се вярва. Китай е изразил силно недоволство от телефонния разговор и е възразил остро пред Чехия, съобщи тя на редовен брифинг.

Говорителката на китайското външно министерство разкритикува новоизбрания чешки президент, че се е отметнал от позицията си, че претенциите на Пекин за самоуправляващия се остров трябва да бъдат зачетени.

Ройтерс определя разговора като дипломатически пробив за Тайван, с който Чехия официално не поддържа отношения. Комунистически Китай смята острова за своя територия.

Чешкият премиер Петър Фиала заяви днес, че страната му не е променила политиката си спрямо Китай, но в същото време е в добри отношения с Тайван.

“Традиционно имаме добри отношения с демократичен Тайван, това са отношения в областта на икономиката, образованието и науката, и това е нещо хубаво. Чехия зачита и се придържа към политиката на един Китай и нищо не се променя по този въпрос”, каза Фиала в онлайн интервю за сайта blesk.cz.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *