ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Китай отваря границата си с Хонконг за първи път от три години

Хонконг

Това е поредният опит Пекин да разхлаби антиковидните ограничения, които повлияха зле на икономиката

За първи път от три години тази неделя Китай ще отвори отново границата си със специалния административен район Хонконг, предаде Ройтерс. Това е поредният опит Пекин да разхлаби антиковидните ограничения, които повлияха зле на икономическия растеж на страната.

Отварянето на границата ще премахне нуждата за карантиниране при пътуване между финансовия център и Китай, въпреки че това ще се случи “постепенно и организирано”, съобщи днес китайската служба по въпросите на Хонконг и Макао.  

Китай трябва да отвори границите си за света в неделя и ще започне да приема международни пътници и завръщащи се жители. Въпреки нарастващата заболеваемост след премахването на антиковидните ограничения, за първи път от 2020 г. няма да се налага карантина на влизащите в Китай.

Хонконг плътно следваше строгата политика на Китай за “нулев ковид“ до средата на миналата година, когато започна да облекчава някои от ограниченията.

Бившата британска колония отмени миналия месец всичките си антиковидни мерки, но все пак маските остават задължителни, освен по време на тренировка. Хонконг и Китай изостават от по-голямата част от света в облекчаването на строгите си ограничения против коронавируса. Отварянето на границата между тях бе отлагано през последната година заради огнища на заразата както в Китай, така и в Хонконг.

Междувременно Китай призова днес Световната здравна организация да възприеме безпристрастна и обективна позиция във връзка с Ковид-19.

“Надяваме се, че СЗО ще заеме една основаваща се на науката, обективна и безпристрастна позиция и ще играе активна роля в световния отговор на предизвикателствата на епидемията”, заяви пред медиите говорителят на китайското министерство на външните работи Мао Нън.

Същевременно СЗО каза, че Китай е съобщил за 218 019 нови случая на зараза с Ковид-19, регистрирани в седмицата до 1 януари, предаде Ройтерс.

Китай е съобщил и за пет нови смъртни случая, свързани с Ковид-19 в петък. Така официално от началото на пандемията жертвите на коронавируса в страната са вече 5258, което е много ниско спрямо броя на жертвите в други страни с голямо население.

През декември СЗО каза, че не е получило данни от Китай за новите хоспитализации на пациенти с Ковид-19, откакто Пекин премахна ограниченията, наложени по силата на китайската политика на “нулев ковид”. Това накара някои здравни експерти да се запитат дали Китай не укрива информация за мащабите на епидемията.

Но СЗО каза все пак, че липсата на данни може да се дължи и на това, че властите в Китай все още имат трудности при преброяването на случаите на зараза.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *